2009-03-13 13:54:26• hírek • Ferenczi Noémi

Aggódó polgármesterek

Pénteken megyénk polgármestereivel tartott tanácskozást a községek idei költségvetéséről Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke. A legtöbb elöljáró aggodalmát fejezte ki az új költségvetés-leosztási rendszer miatt.

Az idei költségvetést egy két évvel ezelőtti képlet szerint számolták ki, olyan kritériumok alapján, mint a lakossági létszám, vagy a települések közigazgatásához tartozó kisebb falvak száma, illetve a település belterülete. A költségvetés elosztás eredményeképpen a 2007-es évben sok településen még az önkormányzat működésének biztosítására is alig jutott pénz, máshol pedig még maradt is bizonyos összeg a kasszában.

A pénteki megbeszélésen jelen volt Gergely Lajos, a Szatmár Megyei Közpénzügyi Hivatal aligazgatója illetve Erdei D. István, parlamenti képviselő, a költségvetési bizottság tagja. A vidéki polgármesterek kérdéseket tehettek fel a költségvetéssel illetve annak kiszámolásával kapcsolatban.

A legtöbben amiatt aggódtak, hogy a költségvetést úgy számolták ki, hogy beleszámolták az adott település be nem hajtott adóit, illetve a be nem fizetett büntetéseket is.

Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármestere azzal a javaslattal állt elő, - elkerülendő a két évvel ezelőtti helyzetet, - hogy először számolják ki magának a polgármesteri hivatalnak a működéséhez szükséges összeget, majd pedig a fennmaradó pénzt osszák szét egyéb kiadásokra. Bura Vasile, Avasfelsőfalu polgármestere pedig a települések belterületére vonatkozó elavult nyilvántartási adatokat okozta problémákra mutatott rá.

Több polgármester a megye úthálózatának állapota miatti aggodalmát fejezte ki. Csehi Árpád elnök elmondta, az úthálózat karbantartására, építésére 3 millió lejt szavazott meg a kormány, ennyi pénzből kell gazdálkodni.

Mindezek március 27-én, a következő soros tanácsülésen fognak napirendre kerülni.

A polgármesterek nem rejtették véka alá aggodalmaikat

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: