2009-04-21 12:59:49• hírek • Szatmár.ro

A változó idők szellemében

Idén is megszervezi a Német Kulturális Napokat a Szatmár megyei Német Demokrata Fórum. Az idei rendezvény az elmúlt húsz év változásainak szellemében zajlik, éppen ezért a rendezvény programjai a „Változó idők 1989-2009" alapgondolatot követik.

A Német Kulturális Napok programjairól kedden sajtóértekezleten számoltak be a szervezők, ahol Johann Forstenheizler, a Szatmár megyei NDF elnöke külön hangsúlyozta a több korosztálynak összeállított programsorozat változatosságát. A Német Kulturális Napok, a helyi német kisebbség legnagyobb rendezvénysorozata, amelyet immár nyolcadik alkalommal szerveznek meg.

A Német Kulturális Napok ünnepélyes megnyitója április 23-án, 16 órától kezdődik a V. Lucaciu 9 szám alatt található Ifjúsági Központ Fuhrmann-termében. A megnyitón Johann Forstenheizler, a Szatmár megyei NDF elnöke, illetve Irma Biebl kulturális menedzser mondanak köszöntő beszédet. Ezt követően 17 órai kezdettel vándorkiállítás nyílik, majd Benjamin Józsa a szebeni NDF részéről zenei aláfestéssel olvassa fel az ADZ, német nyelvű napilapban megjelent legjobb írásait.

Április 24-én, pénteken 11 órai kezdettel a szebeni GONG bábszínház a Szatmárnémeti Északi Színházban a Napsugár című darabot mutatja be. Ugyanezen a napon 15.00 órától a Püspökségen egyházművészeti kiállítás nyílik, 16 órától pedig az ifjúsági központ újonnan átalakított és kibővített tetőterének átadása kezdődik. A központ manzárdrészén a Gemeinsam Ifjúsági Szervezet, a Schwabenpost szerkesztősége és a Deutsch Express német nyelvű rádióadás stúdiója kap helyet.

Pénteken 17 órától a Johann Ettinger Líceum diákjai mutatják be a határon átívelő, Zeitenwechsel - Seitenwechsel (megváltozott idők - változó távlatok) címet viselő web-projekt részeredményeit. A diákok április 1 és 4 között magyarországi fiatalokkal együtt úgy Magyarországon, mint Romániában interjúkat, fotósorozatokat és videofelvételeket készítettek a kortársakkal az 1989-es változásokról. Április 24-én, a Művészeti Múzeumban klasszikus zenei estet szerveznek.

Április 25-én szombaton a gyerekeké lesz a főszerep. Az ifjúsági központban 10 órától a 3-11 éves gyermekek különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Az ott elkészült alkotásokat, valamint a korábbi, még a kulturális napok előtt megrendezett workshopok (graffiti, leporelló a szatmári svábokról, rádiózás) eredményeit 18 órától a Dinu Lipatti Filharmónia termében mutatják be.

Szombaton délután 16.00 órától az Iparosok Kamarájának székhelyén, a Fragilor utca 1.szám alatt pódiumbeszélgetést tartanak, amely a „Média a változó időben" címet viseli. Ennek keretében a helyi sajtó képviselői mondják el véleményüket a nyomtatott sajtó jövőképességéről és kihívásairól az Internet korában.

A rendezvénysorozat utolsó napján, április 26-án, vasárnap 11 órától római katolikus szentmisére tartanak a Kálvária templomban, amelyet a tasnádi Maestoso kórus koncertje követ. Innen 12.30-tól a krasznabélteki és mezőpetri fúvószenekarok vezetésével felvonulásra kerül sor a város központjában, amelynek során minden érdeklődő megismerkedhet a szatmári sváb népviselettel és zenei kultúrával. A Német Kulturális Napokat vasárnap a Temesvári Állami Német Színház fellépése zárja, amelyet 18 órától az Északi Színházban adnak elő.

A Német Kulturális Napok szervezői sajtótájékoztatón számoltak be a rendezvény programjairól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: