2012-08-14 16:05:15• hírek • Kocsis Zoltán

A soha el nem készülő öko-térkő

A Szatmár megyei strandok, medencék közelében lévő élelmiszert áruló kereskedelmi egységeket ellenőrizték az elmúlt két hétben a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai. A tizennégy ellenőrzés során tíz figyelmeztetést és négy bírságot róttak ki, összesen tízezer lej értékben. Emellett 175 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 2682 lej értékben.

A legnagyobb büntetést, egyaránt négyezer lejt, két nagykárolyi egységnek kellett kifizetnie: nem tudták igazolni az árult csirkemáj illetve csirkecomb eredetét. Egy apai forgalmazó a gyümölcsök származási országát nem tüntette fel, őt ugyanúgy ezer lejre büntették meg, mint azt a krasznabélteki árust, akinél a fagylalt csomagolása rongálódott meg, a fagyi pedig deformálódott. Itt a gondot a gyakori áramkimaradás jelentette (a bírságot talán az Electricának kellett volna kiróni.)

Ezzel szemben figyelmeztetésben részesítették azt a krasznamihályfalvai és apai árust, akinek az idei évre nem volt a polgármesteri hivatal által jóváhagyott engedélye. Apában és a megyeszékhelyen négy olyan kereskedőre bukkantak, ahol az árak nem megfelelően voltak feltüntetve. Tasnádon, Krasznamihályfalván és Nagykárolyban is előfordult, hogy a forgalmazó egyazon helyen hűtötte a különböző termékeket: húst, zöldséget, halat.

Valentin Breban, a Hatóság vezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt két héten hat lakossági bejelentés érkezett hozzájuk. Ezek közül a legsúlyosabb eset egy férfié, aki polisztirolból készült öko-térkövet rendelt az egyik szatmári gyártótól. Ki is fizetett 2600 lej értékű előleget. Két hét múlva felhívta a forgalmazót, aki újabb két hét haladékot kért - ez így ment több, mint két hónapig. Megelégelve a várakozást, a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordult, amely ezer lejes büntetést szabott ki a késlekedő termelőre és elrendelte, hogy az fizesse vissza az előleg teljes összegét is.

Egy másik panaszos egy menüt rendelt a Szatmárnémeti központjában található egyik gyorsétteremben. Noha a kirakatban fel volt tüntetve, hogy egy doboz Coca-Cola is jár a menühöz, ő nem kapta meg, ezért feljelentést tett. Kiderült, hogy a promóció már két hete lejárt, csak elmulasztották eltávolítani a reklámot - ezer lej lett a büntetés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: