2009-05-29 11:36:38• hírek • Szatmár.ro

A magyar igazgatók leváltása ellen

Sajnálatos módon sok román politikus primitív módon gondolkodik: úgy gondolják, hogy ha valaki több nyelven beszél, nacionalista. Érthetetlen számukra, hogy mit jelent európainak lenni - jelentette ki csütörtöki kolozsvári sajtóértekezletén Sógor Csaba, a Magyar Összefogás jelöltje.

Az RMDSZ politikusa szerint Kolozsvár polgármestere továbbra sem ismeri fel, hogy a többnyelvűség, túl a multikulturalitás tiszteletben tartásán, a város gazdasági érdekeit szolgálja. „Sokkal vonzóbb egy turista számára egy település, ha ott saját nyelvén tájékozódhat az illető helység nevezetességeiről, vagy ugyanúgy saját nyelvén olvashatja el egy étterem étlapját" - hangsúlyozta Sógor, hozzátéve, „ugyanúgy, ahogy egy franciának gazdasági érdeke, hogy megtanuljon németül, egy román is nagyon sokat nyerhet abból, ha magyarul is tud."

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a választási kampány eddigi tapasztalatait összegezte. Beszámolt arról, hogy a Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltjei közel 17.000 kilométert tettek meg, Erdély 320 településére jutatták el a magyar összefogás üzenetét. Porcsalmi elmondta, az erdélyi magyar közösség rendkívül pozitívan értékeli az RMDSZ és az EMNT közötti megállapodás nyomán létrejött összefogást, ugyanakkor elítéli a kormány legutóbbi intézkedéseit, így az átalányadó bevezetését, a fizetések befagyasztását, a magyar intézményvezetők leváltását.

Ez utóbbi kérdés kapcsán az ügyvezető alelnök bejelentette: az RMDSZ és az EMNT, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda után, újabb tiltakozó nagygyűlést szervez, ezúttal Marosvásárhelyen, június 3-án, délután 18 órai kezdettel, a Sportcsarnok előtti téren. „Eddigi tiltakozó nagygyűléseinkre nagyon sokan jöttek el. Ez azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyar közösség kiáll vezetői mellett, és elítéli a kormány hatalmával való visszaélését. Megmozdulásainkkal fel akarjuk hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét a román kormány túlkapásaira, amelyek az etnikai békét veszélyeztetik" - mutatott rá Porcsalmi, aki hozzátette azt is, hogy az RMDSZ minden bizonnyal folytatni fogja a tiltakozásokat.

A sajtótájékoztatón jelen volt Csoma Botond városi tanácsos is, aki emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ állampolgári kezdeményezésű helyi határozat-tervezetet nyújt be a kolozsvári városi tanácshoz, annak érdekében, hogy a kolozsvári műemlék-épületeket jelző feliratokra kerüljenek fel a magyar és a német elnevezések is, ugyanakkor, hogy a Kolozsvár bejáratainál lévő táblákon magyarul is jelenjen meg a város neve. A tervezet előterjesztéséhez szükséges aláírásgyűjtés azonban még nem kezdődhetett el, mivel a polgármesteri hivatal még nem adta ki az ehhez szükséges formanyomtatványokat. „A határozat-tervezetet már benyújtottuk a helyi önkormányzat titkárságához, hiszen ez feltétele annak, hogy a formanyomtatványokat kiadják, legutóbb azt ígérték, hogy szerda reggel megkapjuk azokat" - tájékoztatott Csoma Botond.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: