2010-11-05 17:25:55• hírek • Szatmar.ro

A láz nem ellenség

Hamarosan megérkezik a hideg időszak, amelynek velejárója a megfázás is. Sokan minden kis jelére megijednek és egyből orvoshoz szaladnak, azonban számos olyan egyszerű gyógymód van rá, amelyet otthon is el lehet végezni, gyógyszeres beavatkozás nélkül.

A tünetek könnyen felismerhetőek, köhögéssel, szortyogással, torokfájással, izomfájdalommal, lázzal, és egyben rossz közérzettel jár. A betegség időtartamát, valamint a velejáró kellemetlenségeket azonban mi magunk is lecsökkenthetjük természetes gyógymódokkal.

Portálunk Kósa Erzsébet Katalin családorvost, természetgyógyászt kereste fel, hogy hasznos tanácsokkal lássa el olvasóinkat. Szerinte az lenne a legfontosabb, hogy pihenjünk, amint a tüneteket észleljük, azonban ez nem minden esetben lehetséges a kötelesség, a mindennapi teendők elvégzése miatt. A pihenésre elsősorban a gyerekeknek van szüksége, ilyenkor ajánlatos kimaradniuk az óvodából, iskolából, hiszen így mindössze néhány nap alatt teljesen kigyógyul, és egészségesen térhet vissza a közösségbe anélkül, hogy megfertőzné társait. Fontos, hogy az orrjáratok átjárhatóak legyenek, ehhez ajánlatos a szelíd, tengeri sós orrcseppeket alkalmazni. A családorvos elmondta, fontos már nagyon kicsi kortól megtanítani a gyereket az orrfújásra, hiszen ha az üregek nem tisztulnak rendesen, a megfázás könnyen átmehet fülgyulladásba is. Az inhalálás is nagyon hasznos lehet ilyenkor, a torokfájásra az egyik legjobb gyógyír a kamillateával történő gőzölés. A meghűlés során igen hasznos, de ugyanakkor kellemes is a forróvizes lábfürdő. Érdemes vederbe tenni a vizet mosdótál helyett, hogy a víz a lábszár közepén felül érjen. Az igazi hatás akkor érhető el, ha beleteszünk egy fél marék sót is. A fürdőt követően rögtön pamut, vagy cérnazoknit kell húzni a lábra és lefeküdni.

Ha az ember lázas és ágyban fekszik, megizzad, fontos tudnivaló, míg az izzadság megszárad, hiszen annak is gyógyító hatása van, így nem kell az ágyneműt rögtön lecserélni, csak másnap.

A torokfájdalmakra nagyon jó a torokpakolás. Kósa doktornő a forró citromos borogatást emelte ki. Egy fél liternyi vízbe egy fél citromot kell belecsavarni, ebbe belemártogatni egy összehajtogatott zsebkendőt. Ezt egy törölközőben ki kell csavarni, hogy a torokra egy száraz, meleg pakolás kerüljön. Fontos, hogy ezt a két fül közötti távolságra tegyük a zsebkendőt, erre pedig egy törölközőt, vagy egy gyapjúsálat kell tenni, az egész nyak köré. Addig kell rajta tartani a borogatást, ameddig ki nem hűl, ez 4-5 perc, aztán meg lehet ismételni a folyamatot.

A köhögésre a legjobb gyógyír a kakukkfű. Ezt tanácsos tea formájában fogyasztani, de létezik kakukkfű olaj is, amelyet kézben megmelegítve be kell kenni a mellkast, majd a betegnek be kell göngyölnie magát törölközővel, hogy melegben legyen a mellkas. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne menjen rá a mellbimbóra a kakukkfűolaj, védeni kell vattával vagy gézzel.

A váladékos köhögésre a hársfa-, menta-, bodza-, valamint kamillatea nagyon hasznos hiszen ezek gyulladáscsökkentőek és váladékoldó hatásuk van. Ajánlatos 2 liter elfogyasztani egy nap alatt, főként mézzel vagy barnacukorral édesítve, citrommal.

A megfázás kapcsán mindenki számára a legfontosabb tudnivaló, hogy a láz nem közellenség, hanem a szervezet barátja. A szervezet védekezik, így azt nem lelőni, visszaszorítani kell, hanem segíteni kell pihenéssel, sok folyadékot bevitelével. Bár a szokás nem azt mutatja, nem kell gyógyszerekkel védekezni, hanem engedni kell, hogy a szervezet kiadja magából, így érhető el sikeresen a gyógyulás.


A lázat pihenéssel és sok folyadékkal kell kezelni
A lázat pihenéssel és sok folyadékkal kell kezelni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: