2010-03-01 12:25:16• hírek • Tóth Klarissz

Orrdugulás és megfázás

A tavasz közeledtével sokan megtapasztalják a nátha, az orrdugulás és az orrfolyás kelletlenségeit.

Természetes jelenség, hogy a megfázást követően szinte azonnal szipogunk és bedugul az orrunk, majd a kellemetlen orrfolyás következményeivel is számolnunk kell. A szervezet védekezőmechanizmusa azonnal működésbe lép, ezért az orrfolyás is beindul. A megfázásra adott természetes reakció az orrdugulás, melynek következtében az orr- valamint az orrmelléküreg nyálkahártyája (a kapilláris érrendszer) megduzzad, az orr szinte megfeszül, így nem jutunk kellő oxigénhez és bedugul az orrunk. Megkeseríti a mindennapi életünket, megnehezíti a beszédet, az alvást, az étkezést, ráadásul a legtöbben az ízeket sem érzik.

Kezelési tippek

Szakértők szerint az orrcseppek használatával is jobb óvatosan bánni, mivel ezek túlzott használata egy idő után az orr nyálkahártyájának duzzanatát váltják ki. Az orrsprayek és cseppek segítségével, a nyomás érezhetően csökken a melléküregekben, a légzés könnyebbé válik, mivel ezek hatóanyagai összehúzzák a nyálkahártyát.

A gyógyszeres kezeléseken kívül, sokan mégis a természetes módszerek mellett döntenek, vagy az orvos által előírt kezelésekkel párhuzamosan alkalmazzák. Az inhalálás minden esetben hatásos. Meleg vízbe tegyünk néhány csepp borsmenta vagy eukaliptusz olajat, majd terítsünk egy törölközőt a fejünkre, hajoljunk az edény fölé és lélegezzünk jó mélyen. Szintén hatásos ha egy liter forrásban lévő vízbe, friss és megtisztított gyömbérgyökeret teszünk, amit 20 percig főzzünk, majd a teából igyunk egy-egy csészényit, naponta három alkalommal.

Kevesen tudják és ezért ritkábban alkalmazzák a sós vizes orröblögetést. A sós vizes toroköblítéshez hasonlóan ez a módszer is rendkívül hatásos. Az oldatot megvásárolhatjuk a gyógyszertárban, ezzel orrzuhanyt kell végezni, hatóanyagai kimossák az orrüregben lerakódott váladékmennyiséget és a vírusokat egyaránt. Amennyiben a só kissé kiszárítja az orrlyukat, kenjük be kevés mandulaolajjal.

A különböző gyógyszertárban kapható szirupok szintén hatásosak, de a házilag elkészített csodaszerek sok esetben jóval hatékonyabbak. Ilyen például a fokhagymás szirup, amihez két-három deci víz szükséges, ehhez 200-250 gramm kristálycukor és 150 gramm péppé zúzott fokhagymát kell hozzáadni. Ebből naponta három alkalommal, egy-két kanálnyit ajánlott fogyasztani.


A megfázást követően szinte azonnal szipogunk, bedugul az orrunk

A megfázást követően szinte azonnal szipogunk és bedugul az orrunk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: