2016-02-22 09:33:42• hírek • Szatmár.ro

A környezetvédelmi ügynökség is megszólal a Kossuth-kert ügyben

Békéssy Erzsébet igazgató nyílt levélben nyugtatja meg Szatmárnémeti lakóit.

Tisztelt polgárok,

Sajnálatos módon nagy port kavart a napokban, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által szervezett szakmai tanácskozás és az azt követő sajtótájékoztató, amelyen én is, mint a Szatmár Megyei Környezetvédelmi  Ügynökség vezetője, részt vettem más intézmények és civil szervezetek vezetőivel együtt. Utólag, a sajtótájékoztatón való részvételemet többen is kifogásolták.

Nos, idestova 10 éve, amióta igazgatom az ügynökség dolgait, igyekeztem minden szakmai meghívásnak eleget tenni, legyen az rendezvény, konferencia vagy akár sajtótájékoztató, mert úgy gondolom, hogy minden alkalomkor, ha környezetvédelmi jellege van a kezdeményezésnek, nekünk környezetvédőknek ott a helyünk. Így történt ez most is amikor a  Kossuth-kert általános újrarendezési szándéka, ezen belül a vetési varjak problémája került újra terítékre.

A tanácskozáson jelenlévő szakemberek, valamint a tanintézmények és szülők képviselői hangot adtak javaslataiknak a vetési varjak populációjának csökkentése érdekében, hogy ez az évek óta tartó probléma ne jelentsen akadályt annak a projektnek a megvalósításában, amiről a tanácskozáson értesültünk. A Kossuth-kert korszerűsítését célzó javaslatok között, a különböző vetési varjú-riasztási módszerek, a játszótér  áthelyezése és új sétányok kialakítása mellett, nagyjából 60 darab nyárfa esetleges kivágását is szorgalmazná az önkormányzat.

Aki figyelemmel követi intézményünk munkáját, tapasztalhatja, hogy milyen fontos számunkra a zöldövezetek karbantartása, bővítése, ami csak egyre több fa ültetésével valósítható meg, és ennek érdekében, az ifjúság bevonásával több alkalommal is faültetési kampányt szervezünk. Ami pedig az esetleges fakivágásokat illeti, az ilyenfajta kérelem csak a törvény szigorú betartásával kap zöld utat és csak abban az esetben, ha szakembereink (a Környezetvédelmi  Ügynökség és a polgármesteri hivatal szakemberei) is azt tapasztalják, hogy a fa annyira elöregedett, vagy beteg, hogy az veszélyes lehet a lakosság számára, vagy ha olyan közérdekű megvalósításről van szó, ami a fák kivágását is szükségelteti és amit az erre vonatkozó dendrológiai tanulmány tanúsít.

Szeretném a lakosságot megnyugtatni, hogy fakivágásra csak a törvény betartásával adunk  jóváhagyást, sőt, mi több, ha nagyszabású fakivágásról van szó, a környezetvédelmi civil szervezetek és a lakosság véleményét is kikérjük.

Értelemszerűen így lesz ez akkor is ha az önkormányzat hivatalosan kéri majd adott számú és fajtájú fa kivágását a Kossuth-kertben.

Ami a vetési varjak üldözését illeti, közvetlenül a tanácskozás után felvettük a kapcsolatot a minisztériummal, a Marosvásárhelyi Milvus környezetvédelmi civil szervezettel, a magyarországi kollégáinkal, hogy egy, a törvény által megengedett javaslattal járuljunk hozzá e probléma meglodásához, hisz köztudott, hogy nemzetközi szinten sem találtak még száz százalékos megoldást erre a problémára.

Kérem Önöket, hogy legyenek változatlan bizalommal a munkánk iránt, hisz nem egyszer bizonyitottuk, hogy a törvények betartásával felelősen képviseljük a lakosság érdekeit, és kompromisszumos megoldások kimunkálásával már eddig is a város, közvetlen környezetünk szebbé és tisztábbá tételéért tevékenykedtünk.

Tisztelettel,
Békéssy Erzsébet
igazgató

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: