2015-10-09 02:03:32• hírek • Kocsis Zoltán

Megtört a jég: Storck nyert, Románia gólt rúgott

Böde Dani fejel első gólja előtt fotó: MTI
Böde Dani fejel első gólja előtt fotó: MTI

Görögország ellen aratott hazai győzelmével Észak-Írország biztosította története első Európa-bajnoki részvételét - hogy az F csoport első, vagy második helyéről, az a vasárnapi utolsó fordulóban dől el. Mint ahogy az is, hogy Románia, vagy Magyarország végez a második helyen és követi Micheal O'Neill legényeit Franciaországba. Románia Finnország elleni kínkeserves döntetlenje és Magyarország nem sokkal meggyőzőbb Feröer-szigetek elleni győzelme után a románok előnye egy pontra csökkent, míg Finnország végleg leszámolhat Eb-álmaival. Ezzel biztossá vált a pótselejtezős hely - csak az kérdés, Magyarország vagy Románia kényszerül-e túlórára...

Elképesztő és érthetetlen fazon ez a Bernd Storck! Miután a románok elleni hazai meccs előtt kijelenti, hogy jó az egy pont, óvatosságra int Feröer-szigetek ellen is. Ennek következtében Magyarország egyetlen csatárral áll fel a többnyire félprofik alkotta feröeriek ellen - és úgy is játszik. Értsd, szinte semmilyen veszélyt nem jelent Gunnar Nielsen kapujára. Ugyan Nemanja Nikolics a 7. percben kihagyott egy komoly lehetőséget, a következő komoly magyar gólszerzési lehetőségre a 45. percig kell váni. Ekkor is egy védőről pattan Bódi Ádám elé a labda, aki 14 méterről, kissé jobbról tüzel és Nielsen nagyot véd.

Ennél is nagyobb baj azonban, hogy Magyarország - akárcsak Észak-Írországban az első félidőben - csapnivalóan játszik: nyoma sincs agresszivitásnak, lendületnek, kreativitásnak. Ráadásul ekkor Feröer-szigetek már régóta vezetett, miután a 11. percben Juhász Roland előbb „guzmicsozott" egyet (értsd, utolsó emberként elveszítette a labdát, mint anno Guzmics Richárd Bukarestben), majd passzívan asszisztált Róaldur Jacobsen remek piruettjéhez és higgadt befejezéséhez.

A szünetben Bernd Storck cserére szánta el magát és Németh Krisztián, valamint Böde Dániel személyében két csatárt küldött a pályára. Az általa korábban mellőzött Böde, akit csak a sajtó és a szurkolók nyomására hívott be, a lehető legmegfelelőbb helyen és alkalommal vágott vissza, bizonyítva: jelen pillanatban ő a legjobb magyar csatár. A Ferencváros gólvágója ugyanis előbb a 63. percben remek fejesgólt szerzett Kádár Tamás pazar beívelése után, majd nyolc perccel később két védőt is beforgatott, majd védhetetlen bombát eresztett meg mintegy 14 méterről, kissé jobbról.

Hogy Böde második találata ismét nem egyenlítő gól volt, azt leginkább Robert Schörgenhofer osztrák játékvezetőnek köszönhettük, aki nagylelkűen eltekintett a felett, hogy Guzmics bizony kihúzta egy feröeri csatár lábát - 11-es járt volna érte.

A hajrában Magyarország kétszer is közel került győzelme bebiztosításához (Németh lövését Nielsen védte bravúrral, Böde fejese pedig centikkel kerülte el a felső sarkot), Feröer-szigetek pedig az egyenlítéshez. Böde remek teljesítményével pedig nem csak az őt sokáig figyelembe se vevő Storckot és a válogatottat mentette meg egy történelmi szégyentől, de az Európa-bajnoki részvételről szóló álmainkat is. Ez volt egyben a Románia és Észak-Írország elleni döntetlenek után Storck első győzelme magyar kapitányként.

Hosszú ideig ráadásul úgy nézett ki, Magyarország a jobb egymás elleni mérlege (Dzsudzsák Balázs bukaresti gólja) miatt megelőzi Romániát és a második helyről várhatja az utolsó fordulót. Románia ugyanis hiába rukkolt elő idei talán legjobb teljesítményével, sokáig nem tudott gólt lőni Finnország ellen. Pedig Claudiu Keserü már a 40. másodpercben gólt szerezhetett volna, ám egy méterről leadott fejesét egy védő blokkolta. A 8. percben aztán Bogdan Stancu a kapufát találta el, majd a 17. percben Lukáš Hrádecký bravúrral védte fejesét. Közben azért a finnek is megvillantak, a 16. percben Joel Pohjanpalo lehetőségénél védett nagyot Ciprian Tatarusanu.

A második félidő Razvan Rat veszélyes távoli lövésével kezdődött és Gabriel Torje kapufájával folytatódott. Majd beigazolódott a foci egyik íratlan szabálya, amely a kihagyott helyzetekről és a bosszúról szól. A 66. percben Teemu Pukki iramodott meg egy kontrával, két védővel a nyakán Pohjanpalóhoz passzolt, aki nem hibázta el a ziccert. Hat perccel később a finnek könnyen megduplázhatták volna előnyüket, ha Craig Thompson játékvezető szankcionálja Dragos Grigore Pukki elleni szabálytalanságát - itt is járt volna a büntető.

Ez viszont elmaradt, a 91. percben pedig Románia kiegyenlített. Alexandru Maxim emelt remekül Florin Andone elé, akinek előrevetődve leadott lövését Hrádecký még védeni tudta, ám a labda Ovidiu Hoban elé került, aki egy méterről az üres kapuba vágta azt. Ezzel Románia négy és fél meccs és 430 perc után lőtt ismét gólt.

Románia előnye egy pontra olvadt Magyarországgal szemben. Ezt könnyedén megtarthatja, ha vasárnap nyer a Feröer-szigeteken. Ami a látottak alapján nem ígérkezik könnyű feladatnak. Görögország ebben a selejtezősorozatban minden ellenfelétől kikapott hazai pályán - remélhetőleg ez a sorozat Magyarország ellen sem szakad meg.

Az F csoport csütörtöki eredményei:
Magyarország
- Feröer-szigetek 2-1
gólok: Böde (63., 71.) illetve Jacobsen (11.)

Románia - Finnország 1-1
gólok: Hoban (91.) illetve Pohjanpalo (63.)

Észak-Írország - Görögország 3-1
gólok: Davis (35., 58.), Magennis (49.) illetve Aravidisz (87.)

A csoport állása:

1. Észak-Írország

9

6

2

1

15-7

+8

20

2. Románia

9

4

5

-

8-2

+6

17

3. MAGYARORSZÁG

9

4

4

1

8-5

+3

16

4. Finnország

9

3

2

4

8-9

-1

11

5. Feröer

9

2

-

7

6-14

-8

6

6. Görögország

9

-

3

6

3-11

-8

3

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: