2015-09-04 12:00:37• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Ez aztán a tűz: Storck szerint elég a döntetlen...

Sok tekintetben sorsdöntő találkozón fogadja péntek este Magyarország labdarúgó válogatottja Románia legjobbjait. A tét - pusztán sportszakmailag - a jövő évi Európa-bajnokságra való kijutás. Magyar győzelem esetén Franciaország közelebb kerülne, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Magyarország ráadásul 1981 óta nem győzte le Romániát, amely először csak 1999-ben tudott nyerni nyugati szomszédja ellen. Noha a gólkülönbség örökmérlege a két ország között 48-29 a magyarok javára, az elmúlt 16 évben viszont egymást követték a negatív eredmények: 1-16-os gólkülönbség, hat vereség mellett mindössze két döntetlen.

„Ez kell legyen A meccs a játékosok számára, amelynek a határ mindkét oldalán élő magyarok számára különleges jelentősége van", jelentette ki a minap Mátyus János korábbi sokszoros magyar válogatott játékos. Ehhez képest akár az egy ponttal is elégedett lenne Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A Groupama Arénában sorra kerülő összecsapást megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón a német szakember újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki határozottan, hogy a döntetlen is jó eredménynek számít a világranglistán hetedik román csapat ellen.

"Nem volt könnyű ez a hét számunkra, hiszen más-más állapotban érkeztek meg a játékosok az edzőtáborba, így az elején három külön csoportban gyakoroltunk. Végül azonban sikerült jó munkát végeznünk, és boldog vagyok, hiszen felkészültünk a mérkőzésre" - nyilatkozta Bernd Storck, aki megjegyezte, Elek Ákos és Juhász Roland is sérüléssel bajlódik, mindkettőjük esetében a csütörtöki utolsó tréning dönt majd arról, hogy pályára léphetnek-e.

A szövetségi kapitány leszögezte, a pénteki mérkőzésen a legfontosabb, hogy az első pillanattól kezdve szervezett legyen a csapat, és minden játékosnak maximálisan be kell tartania a rá szabott feladatokat. "Nagy küzdelem lesz, tudjuk, hogy az egész ország várja a mérkőzést, de nekünk higgadtnak kell maradnunk, jól kell védekeznünk, és olyan ellentámadásokat kell vezetnünk, amelyek végén lehetőségeket alakítunk ki." A kapuskérdéssel kapcsolatban Bernd Storck megjegyezte, Király Gábor és Dibusz Dénes is remek formában van, ugyanakkor "semmi sem indokolja", hogy változtasson - ezzel arra célzott, hogy várhatóan előbbi áll majd a kapuban.

Tőzsér Dániel, a válogatott középpályása kiemelte, az országnál talán már csak ők, a játékosok várják jobban az összecsapást. "A román csapatot tisztelni kell, lehet, hogy az egy pont sokat jelentene majd a hátralévő négy mérkőzés végén, ugyanakkor nem játszhatunk döntetlenre, az hatalmas hiba lenne" - nyilatkozta a Queens Park Rangers futballistája.

Tőzsér arra kérte a magyar szurkolókat, hogy kizárólag őket buzdítsák, és ne foglalkozzanak az ellenféllel, ugyanis bármiféle rendbontás vélhetően azt jelentené, hogy a nemzeti csapatnak zárt kapuk mögött kellene lejátszani utolsó hazai mérkőzését október 8-án a Feröer-szigetek ellen, amely, ahogyan a játékos fogalmazott, sorsdöntő is lehet.

A románoknál a legnagyobb kérdés a védelem tengelyének összetétele volt. Vlad Chiriches sérüléssel bajlódott, Dragos Grigore még ebben a szezonban nem lépett pályára (a katari bajnokság még nem kezdődött le), Dorin Goiant másfél év után hívták be ismét, a bolgár klubjában állandóan játszó Cosmin Moti pedig soha nem volt több a válogatottnál, mint kiegészítő ember. A jelek szerint Chiriches felépült, mellé pedig Moti kerül a sajtó szerint.

Komoly fejfájást okozott Anghel Iordanescu kapitánynak a védelem két széle is, mivel az amúgy középső védő Paul Papp nincs valami jó formában a Steauában, a csapatkapitány Razvan Rat pedig szintén nem lépett még pályára ebben a szezonban a nyári klubváltását követően. Ennek ellenére ők futhatnak ki a pályára kezdőként.

A középpályán három „későn érő" játékos , a 35 éves Lucian Sanmartean, a 32 éves Ovidiu Hoban és a 29 éves Andrei Prepelita szervezheti majd a játékot. A kor azonban esetükben nem jár együtt komoly nemzetközi rutinnal, mivel hárman együtt alig 33 válogatottsággal rendelkeznek. A két szélen várhatóan Adrian Popa és Gabriel Torje rohamoz majd, míg Claudiu Keserü egyedüli csatárként próbálja majd megnehezíteni a csatárok dolgát.


Amennyiben hazai siker születik a magyar-román mérkőzésen a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat pénteki játéknapján, akkor szorosabb lesz az élmezőny, s élesedne a harc az automatikus részvételt jelentő első két helyért.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, amely jelenleg a harmadik, pótselejtezőt érő helyen áll, esetleges sikerével pontszámban utolérné a jelenleg éllovas riválist, egyúttal esélyt teremtene az egypontos hátránnyal második északíreknek, hogy visszavegyék a vezetést a csoportban, ha - a várakozásoknak megfelelően - győznek a Feröer-szigeteken. Amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor az északírek két ponttal előznék meg a magyar-román duót, de ha csak döntetlent érnek el, akkor mindhárom csapat 14 ponttal várná a folytatást.

A magyar vereség viszont jószerivel bebetonozhatja a harmadik helyet a csapatnak, ugyanis akkor három körrel a vége előtt a románoknak már hatpontos előnyük lenne, ráadásul az északírek is megléphetnének öt pontra feröeri győzelmükkel.

A magyar-román pontosztozkodás elsősorban az északíreknek kedvezne, mivel sikerrel átvehetnék a vezetést a románoktól, míg a magyarokat négy pontra leszakíthatnák a két csapat hétfői, belfasti mérkőzése előtt.

A csoport harmadik találkozóján két csalódott válogatott csap össze: a finnek a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, jelenleg viszont nyeretlenül sereghajtó, újabb kapitányváltáson átesett görögökhöz látogatnak.

A románok elleni Európa-bajnoki selejtező 21.45 órakor kezdődik, a játékvezető a német Felix Byrch lesz. A mérkőzést az M4 és a TVR1 élőben közvetíti.

Várható összeállítások:
Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila, Juhász Roland, Kádár Tamás, Leandro de Almeida - Tőzsér Dániel, Nagy Ádám - Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő, Dzsudzsák Balázs - Nikolics Nemanja
Románia: Ciprian Tatarusanu - Paul Papp, Vlad Chiriches, Cosmin Moti, Razvan Rat - Ovidiu Hoban, Andrei Prepelita, Lucian Sanmartean - Adrian Popa, Alexandru Chipciu - Claudiu Keserü

F csoport, a 7. forduló (péntek) programja:
MAGYARORSZÁG-Románia, Groupama Aréna 21.45
Feröer-szigetek - Észak-Írország, Torshavn 21.45
Görögország-Finnország, Pireusz 21.45

A csoport állása:
1. Románia            6  4  2  -   7-1  14 pont
2. Észak-Írország     6  4  1  1   8-4  13
3. MAGYARORSZÁG       6  3  2  1   5-3  11
4. Feröer-szigetek    6  2  -  4   4-8   6
5. Finnország         6  1  1  4   5-8   4
6. Görögország        6  -  2  4   2-7   2

Korábban:
1. forduló (2014. szeptember 7.):
MAGYARORSZÁG - Észak-Írország 1-2 (0-0)
Feröer-szigetek - Finnország 1-3 (1-0)
Görögország-Románia 0-1 (0-1)
2. forduló (2014. október 11.):
Románia-MAGYARORSZÁG 1-1 (1-0)
Finnország-Görögország 1-1 (0-1)
Észak-Írország - Feröer-szigetek 2-0 (2-0)
3. forduló (2014. október 14.):
Feröer-szigetek - MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Finnország-Románia 0-2 (0-0)
Görögország - Észak-Írország 0-2 (0-1)
4. forduló (2014. november 14.):
MAGYARORSZÁG-Finnország 1-0 (0-0)
Görögország - Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia - Észak-Írország 2-0 (0-0)
5. forduló (2015. március 29.):
MAGYARORSZÁG-Görögország 0-0
Észak-Írország - Finnország 2-1 (2-0)
Románia - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)
6. forduló (2015. június 13.):
Finnország-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)
Feröer-szigetek - Görögország 2-1 (1-0)
Észak-Írország - Románia 0-0

További program:
8. forduló, szeptember 7.:
Észak-Írország - MAGYARORSZÁG 20.45
Finnország - Feröer-szigetek 20.45
Románia-Görögország 20.45
9. forduló, október 8.:
MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45
Észak-Írország - Görögország 20.45
Románia-Finnország 20.45
10. forduló, október 11.:
Görögország-MAGYARORSZÁG 18.00
Feröer-szigetek - Románia 18.00
Finnország - Észak-Írország 18.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: