2007-03-23 15:42:33• hírek • István Löchli

Engedelmességi vizsga

 A kutya minden körülmények között szót kell fogadjon, és engedelmeskedjen a gazdinak.
 Természetesen  első és legfontosabb, hogy kutyánk minden körülmények között szót fogadjon és  engedelmeskedjen nekünk. Ha viszont erről igazolást is szeretnénk kapni, akkor egy hivatalos, szigorúan ellenőrzött vizsgát kell kedvencünkkel letenni.
 
Azonban vizsga nélkül is lehet tökéletesen engedelmes a kutyánk, és az eredményesen letett vizsga sem jelenti azt, hogy kedvencünk ezentúl mindig szófogadó lesz. A folyamatos gyakorlás - akár séta közben is - nagyon fontos. Fontos, hogy az engedelmességi vizsga nem számít munkavizsgának, bármilyen fajtájú kutya leteheti. Ez a vizsga tulajdonképpen egy megerősítést ad afelől, hogy kutyánknak megtanítottuk az engedelmességhez szükséges gyakorlatokat, és ezeket bármilyen körülmények között végre is hajtja.
 
Az engedelmességi vizsga a következő feladatokból áll:
A pórázon vezetés, a „lábhoz” vezényszóval történik: a kutya a gazdi bal oldalán kell haladjon. Fontos, hogy a gazda ne rángassa és húzza a pórázt, hanem lazán tartsa. Megálláskor a kutyának a gazdi bal lábával párhuzamosan kell megállnia. A pórázon vezetés egy L alakú pályán történik. Ezen a pályán jobbra és balra fordulást és hátraarcot kell még csinálni.
A szabadon követésnél ugyanazokat a gyakorlatokat kell megtenni, mint pórázon vezetésnél csak póráz nélkül.A behívásnál a kutyát szabadon engedjük, majd a "hozzám" vagy "ide" vezényszóval magunkhoz hívjuk, ilyenkor a kutya azonnal hozzánk kell fusson és velünk szemben leüljön.
Az apportkézség vizsgálatánál a kutya a gazda bal lába mellett ül. A gazda eldobja az apportot és amikor az földet ért, indulhat érte a kutya. Ha a kutya visszahozta, nem játszhat vele, hanem a gazda elott ülve a szájában kell tartania azt. Ez után a gazda elveszi az apporttárgyat, és a kutya jobbról megkerüli a gazdit és leül a bal oldalán.
Helyben maradáskor a gazdi leülteti, vagy lefekteti a kutyát, kiadja a parancsot "marad" és eltávolodik a kutyától. Ennek az a lényege, hogy a kutya bármilyen környezeti hatás éri (pl: más kutyák, emberek, stb), nem szabad elmozduljon az adott helyről.
 
Az engedelmességi vizsgák idopontjáról és helyszínérol a kutyaiskoláknál kell érdeklődni.
 
Tyukodi Edina

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: