2007-10-17 17:01:51• hírek • István Löchli

A fekhelyen maradás betanítása

 Amint a kutyánk megtanulta a "helyre" parancsszavat, jöhet a következő lépés.

 Amennyiben kutyusunknak már van egy megszokott helye, ösztönösen megtanulja a "helyedre" vagy "helyre" parancsszavakat, és kis időn belül hallgatni is fog rájuk. Ettől kezdődően megkezdhetjük a helyben maradásra való oktatást.
 
A helyben maradás megszoktatása nem igényel nagyobb szakmai tapasztalatot, csupán türelem szükségeltetik hozzá. Ezt a következőképpen gyakorolhatjuk be: a kiskutyát a helyére küldjük, majd mellé állunk. Amint észrevesszük, hogy a kutyus fel szeretne kelni fekvőhelyéről a maradj parancsszavak hangoztatása mellett gyengéden visszanyomjuk fekhelyére. Amint többszöri próbálkozás után már nem kell lenyomni, hanem magától visszamegy helyére, jutalomfalatokkal dicsérjük meg. Amikor már nem szükséges kézzel lenyomnunk, akkor megpróbálhatunk egy lépést hátra menni, hangosan ismételve az ott maradj parancsszót. Valószínű, hogy ösztönszerűen megpróbál utánunk jönni, de ekkor hirtelen lépjünk vissza, és nyomjuk a helyére.
 
Miután a fekhely mellől is ellépve a helyén marad, fokozatosan növeljük a távolságot, de minden elmozdulási kísérletet vezényszóval vagy kézjellel meg kell hiusítanunk. Kis időn belül elérhetjük, hogy huzamosabb ideig, illetve amíg nem engedélyezzük, a helyén marad.  Ez a gyakorlat a további feladatok megtanulása szempontjából kiváltképpen fontos.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: