2007-10-03 19:40:06• hírek • István Löchli

Az ösztönös szobatisztaság

 A kiskutya magától, ösztönösen lesz szobatiszta, amint erre fizikailag képessé válik.

 A vadonélő kutyafélék, ragadozók ivadékaikat általában saját maguk ásta üregben nevelik. A kotorék vizelettel, ürülékkel való beszennyezése egészségügyi szempontból nagy kockázatot jelentene a lakók számára, hiszen temérdek kórokozó elszaporodásának nyújtana táptalajt. Ezért az üreglakó állatoknak kialakult az ösztöne, amely arra készteti őket, hogy állandó tartózkodási helyüktől távol szabaduljanak meg anyagcsere- termékeiktől. A vizelet és az ürülék ugyanakkor jellegzetes szaga folytán igen alkalmas a terület megjelölésére, ezért is célszerű a territórium peremén elhelyezni.

A kutya örökölte ezt a késztetést kotoréklakó őseitől, s míg a háziasítás során számos öröklött viselkedésformája feleslegessé vált és eltompult, addig ennek a tulajdonságnak az ember is hasznát vette, így ez az ösztön aktív maradt. Ennek köszönhető, hogy a kutya megtanítható a szobatisztaságra. Az ember általi nevelés szerepe e tekintetben csak másodlagos.  

A kiskutya tehát gyakorlatilag magától, ösztönösen lesz szobatiszta, amint erre fizikailag képessé válik. Ehhez nem szükséges beleverni az orrát a saját piszkába, mindössze lehetővé kell tenni számára, hogy szükségét a saját közvetlen otthonán kívül végezze el. A néhány hetes vagy hónapos kölyökkutya éppúgy, mint a csecsemő még igen sűrűn vizel és ürít, ezért sokkal gyakrabban kell kivinni, mint a felnőtt állatot. Etetés, alvás, vagy játszás után. Igyekezni kell tehát minél hamarabb olyan helyre jutni, ahol a kiskutya elvégezheti teendőit, s ekkor megdicsérni érte.

Ne feledjük: ha mégis odabent esik meg a dolog, az többnyire nem a kölyök bűne. Tudja ő nagyon is jól, hogy ez nem helyénvaló, s bőven elég, ha rosszalló szavakkal megerősítjük ezt benne. Ha viszont túlságosan gyakran hozzuk olyan helyzetbe, hogy nem tudja visszatartani, s elnézőek vagyunk vele szemben, megeshet, hogy kiválaszt magának egy helyet, afféle türelmi zónát, s később esetleg akkor is élni fog ezzel, ha nem is volna feltétlenül szükség rá.

Kevesen tudják, de a házőrző eb is kert- tiszta lesz, ha a szobakutyához hasonlóan megadják rá neki a lehetőséget. Az, hogy a kertben tartott kutyának jó dolga van, mert bármikor könnyíthet magán, tévedés: csak kényszerből ürít a saját kertjébe, hiszen nem tehet mást. Ha rajta múlna, legfeljebb a kerítésoszlopokon hagyná ott a névjegyét, azt is csak miheztartás végett. Mivel azonban valahol csak el kell végeznie a dolgát, a gazdája pedig nem szól érte, végül kialszik benne az ősi ösztön.
 
Nagy Lehel 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: