2007-09-19 17:04:41• hírek • István Löchli

Nevelési alapismeretek

 A helytelen nevelés következtében az eb engedetlen, szófogadatlan lesz.
 A kutyáknak is lelkük van, érzik gazdájuk fájdalmát, érzéseit, félelmeit. Ám ha az eb túlzottan engedetlen, nem törődik gazdájával, nem fogad szót az a helytelen nevelés problémája.

Két ok miatt fordulnak elő engedetlenségi problémák: elsősorban született idegrendszeri gondok miatt, vagy a gazdi nevelési hibái, tájékozatlansága következtében. A kutyák között is vannak különböző személyiségi hibákkal rendelkezők, ez rendesen nevelési hiba, mert a kutyák – általában – egészséges ösztönökkel jönnek a világra.

Néhány jó tanács a gazdiknak amit be kel tartsanak ahhoz, hogy engedelmes kutyája legyen:
1. Légy falkavezér. Minden konfliktusból te kerülj ki győztesen.
2. Ne engedd felugrálni. Ha velünk nem megy, az idegennel sem próbálkozik.
3. Ne fogadd el természetesnek furcsa viselkedését.
4. Vidd el kutyaiskolába, csak hasznára válik.
5. Ne imádd, de ne is zsarnokoskodj fölötte.
6. Szánjon energiát jelrendszerének megtanulására.
7. Tartson a forgalmas utaktól, autóktól. Jó módszer: autós ismerősével beszélje meg, kutyasétáltatás közben hajtson el önök mellett, és az ablakon kihajolva csapjon rá újsággal. Nem szép dolog, de életet menthet.
8. Szoktassa le arról, hogy ajtó- vagy kapunyitásra fülig érő szájjal menjen világgá. Tetszik, nem tetszik, a kutyában a falkaösztön uralkodik, annak ellenére, hogy „megszelídült, vagyis az ember leghűségesebb társa lett immár százezer éve. Csak a falkavezér most nem a legerősebb eb, hanem a gazda. Ha nem érzi, hogy mi vagyunk a domináns a „csapatban”, azonnal megpróbálja átvenni a kormányrudat .

Apróságokon múlhat a dolog. Fontos, hogy a kutya előtt együnk. Hisz vadon élő állatoknál mindig a falkavezér ehet először a zsákmányból, ő kapja a legjobb falatokat. Nos, számos családban a kutya kap először enni, és csak utána ebédel vagy vacsorázik a gazda. Ne csodálkozzunk hát, ha a kutya nem engedelmeskedik! Arra is figyeljünk oda, hogy mi menjünk ki először az ajtón. Ha pedig folyton ugrál, söpörjük le magunkról könyörtelenül, ne foglalkozzunk vele. A játékot mi fejezzük be, ne ő unja meg. Ebünk pár hét múlva megtanulja, ki az úr a háznál, és igényelni fogja a törődést.
 
Többször felmerülő problémák. A kutya emberbarát, ám négylábú társaival igen agresszív. Ilyenkor a gazdi a túlzott féltés hibájába esik: olyannyira óvja kedvencét, hogy össze sem engedi más kutyával. Így nem működik az eb vele született kommunikációs ösztöne, nem érti fajtársai csillapító jeleit, amellyel közlik, szándékaik tisztességesek. Ám az is lehet, hogy az eb nem csupán kutyatársaival szokatlanul agresszív, mindent megtámad, ami mozog. Ilyenkor a előfordul hogy, örökölték a szülők agresszív tulajdonságait, szervi megbetegedés, környezeti ártalom, családi konfliktus, új kutya áll a háttérben.

Normál esetben semmi különös nincs abban, ha négylábú barátunk ugat ez a dolga. Ám ha ok nélkül csahol egyfolytában, annak nagyobb okai lehetnek, elhanyagolt, hiányzik neki egy szeretett ember, fél vagy szeretethiánya van. Megoldás lehet, ha több időt tölt vele, jobban figyel rá, ha elviszi kutyaiskolába. Utóbbi egy kutyának sem árt, ráadásul kitűnő családi program.
 
Nagy Lehel 
 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: