2007-08-18 14:39:32• hírek • István Löchli

Mielőtt kutyát vásárolnánk...

 A kutya nem egy tárgy, amelyet lecserélhetünk – szeretetet és gondoskodást igényel.
 Egy kiskutyát nem csak néhány hétre vagy hónapra, hanem - remélhetőleg - több évre választanak az emberek maguk mellé, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vérmérsékletű társsal töltjük el ezt az egyáltalán nem rövid időt!
 
A kutya nem egy tárgy, amelyet - rossz működése esetén - lecserélhetünk, vagy kidobhatunk. A kiskutya egy élőlény, aki nagyon hamar felnőtté válik, akit mi választottunk magunknak, és még véletlenül sem ő kopogtatott az ajtón, hogy szeretne nálunk lakni. A döntés nagyon is felelősségteljes! Vitathatatlan, hogy kevés dolog okozhat annyi örömet, mint egy kiskutya, mégis érdemes jobban átgondolnunk ezt a dolgot.

Akinek már volt kutyusa, az tudja, hogy a kutyatartás bizony életmódváltozással jár. Kedvenceink rengeteg gondoskodást és figyelmet igényelnek, főleg életük első pár hónapjában. A koránkelés, a rendszeres sétával járó kötöttség, a szobatisztaság hiányával járó kellemetlenségek, mind olyan dolgok, amik bizony négylábú barátaink tartásával együtt járnak. Gondolkodjunk el rajta, hogy a megajándékozandó egyén egész biztosan fel tudja-e vállalni ezeket a változásokat, apró kellemetlenségeket. Egy kutya bizony pénzbe kerül. Elsősorban nem a kutyusra kifizetendő pénzösszegre gondolok, hiszen ingyen is találhatunk kiskutyát. A kutyusnak enni kell, a féreghajtás gyógyszerei, az oltások, a bolha és a kullancs elleni szerek mind pénzbe kerülnek. Vajon van ennyi felesleges pénze annak, aki kiskutyát szeretne? Ha pedig eldöntöttük, hogy kutyust szeretnénk és azt is, hogy milyen fajtát, akkor következik az a lépés, hogy megteremtsük azokat a körülményeket, amelyekre kiskutyánknak szüksége lesz. Először is döntsük el azt, hogy hová fog kerülni.

Udvarra? Akkor méretétől függően csináljunk neki egy kenelt (kerítéssel körülvet terület); ez akkor is jó lesz, ha nem fogjuk bezárni. Ez lesz az a terület, ahol a kutyus enni kap, inni kap és nagyon fontos, hogy soha nem szabad büntetni a kenelben. Ez a terület lesz a kutyus menedéke, itt kell az eb házát is elhelyezni, mely méreteinek igazodnia kell a kutya méreteihez. Két edénykére is szükség lesz, egyik kell a víznek, a másik az ételének.

Ha házban szeretnénk tartani, akkor is fontos megteremtenünk mindazokat a feltételeket, amelyeket az udvaron tartott kiskutya esetén meg kell, egy kivételével: a házban nem lehet kenelt készíteni.  De a házban is ki kell neki alakítani egy sark ot, ahova a kiskutya visszavonulhat, vagy ahol alhat. Ha viszont nem alakítjuk ki neki, akkor majd ő fog magának keresni, s az is előfordulhat, hogy az ágyunkat válassza. A házban tartott kutyát rendszeresebben kell sétáltatni, nem csak azért, hogy be ne piszkoljon, hanem azért is, hogy kielégítse a mozgásigényét.

Továbbá fontos megteremteni még a sétához való feltételeket is, mint például a pórázt és a nyakörvet. A póráz legyen mindig bőrből, mert nagyon sokat fog segíteni a további foglalkozásnál. A nyakörvet mindig a kutyus méretéhez kell szabni. Használat közben mindig úgy húzzuk meg a szíjat, hogy a kutyus még véletlenül se tudja kihúzni. Ha mindezek a feltételek megvannak és az elhatározás is, akkor jöhet a kiskutya.

 

Nagy Lehel, Dog for Life 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: