2007-07-13 15:55:10• hírek • István Löchli

Vizslák és szetterek

 Kutyaiskola rovatunkban két igen embercentrikus kutyafajt mutatunk be.

Kutyaiskola rovatunkban két igen embercentrikus kutyafajt mutatunk be, melyek már évszázadok óta hűséges segítői az embereknek. Megszokták közelségünket, a gyerekek mellett is nyugodtan tarthatóak, nagyon érzékeny ebek.

Vizslák

 Ezek a vadászkutyák, a vadat szimat után kutatják fel, fürkészve megtalálják, előtte megállnak és többnyire elülső lábuk felemelésével farkuk merev tartásával, jelzik a zsákmány helyét. Jó szaglóérzék és keresőkedv jellemzi őket. Ilyenek pl. a sárga magyar vizsla, a német (rövid, hosszú és szálkás szőrű) a weimmari és a würtembergi, az angol (ír, gordon, skót szetter) stb. A rövid szőrű magyar vizsla őshonos magyar vadászkutyafajta. Őse keleti kopófajta lehetett, amely Ázsiából, a népvándorló magyarokkal érkezett. A XVIII. században Magyarországon keresztezték a török sárga színű vadászebekkel. A mai modern formáját a XIX. században nyerte el, amikor több idegen vadászkutya-fajtával nemesítették. Drótszőrű változata több mint 40 éve ismert. Kitenyésztésében szerepet kapott a drótszőrű német vizsla is. A vizsla elnevezése a magatartására, viselkedésére utal. A vadászképességei, királyi megjelenése és meleg személyisége miatt a földbirtokos arisztokrácia kedvence volt.

 Szetterek

 Szetternek nevezzük azokat a vadászkutyákat, amelyek feladata a kisebb termetű vadak (pl. róka, fácán, vadkacsa) felkutatása, és a vadász utasítására a vad felzavarása, esetenként a lelőtt vad apportírozása. Ide tartoznak: angol szetter, ír szetter, gordon szetter és a legkevésbé elterjedt vörös-fehér ír szetter. A gyerekekért rajonganak, kimondottan óvatosak velük, így az egészen pici gyerekeket sem kell félteni tőlük. Nem kedvelik, ha a házból, lakásból kizárják őket, mert folyamatosan szemmel akarják tartani a családtagokat. Az összes szetterre egyaránt jellemző, hogy az emberek irányában kiemelkedően magas toleranciaszinttel rendelkeznek, sohasem lépnek fel agresszíven, kimondottan keresik az ember társaságát, könnyen barátkoznak. A szetter munkakutyaként lassan, de jól tanítható (későn érő típus), önálló döntéshozatali képessége egyben az egyik legjobb és egyik legrosszabb tulajdonsága is, mert könnyen makacsságba csaphat át. Őrző-védő feladatokra agresszivitás hiányában nem alkalmas, maximum jelzőkutyaként. Családi kutyának is kimondottan ideálisak, lakásban jól tarthatóak, amennyiben a napi mozgásigényük teljesül.

{youtube}J3SG-YJkyQI{/youtube} 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: