2007-07-06 21:13:23• hírek • István Löchli

Kopók és vérebek

ekokkpEzeket a fajtákat a megsebzett vad megtalálására használták.
Kopók, vérebek: e csoportokon belül számos fajtára ráismerhetünk. A legismertebbek: a bassethaund, a beagle, az erdélyi kopó, az alpesi tacskókopó és a dalmata.
 
ekop Sokan a véreb szó hallatán arra gondolnak, hogy nagyon veszélyes a fajta. A szó alatt azonban azt kell érteni, hogy az ebet vadászatban a megsebzett vad nyomának megtalálására használták. A legnagyobb erényük ezeknek a fajtáknak a rendkívül jó szaglásukban és a kitartásukban rejlik. Ha kellett, órákig kergették a megsebzett vadat, és még a hosszadalmas hajsza után a harcot is felvették velük.
 
A kopók a legősibb vadászkutyák. Erdély nevéhez is fűződik egy kutyafajta, mégpedig az erdélyi kopó. Első látásra azt hinnénk róla, hogy valami keverék, kevesen tudják, hogy ennek a fajtának az őse a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát medencébe. Itt keveredve más kopófajtával alakult ki a mai napokban ismert Erdélyi kopó. Szinte minden nagyobb nemesi család tartott erdélyi kopókat egészen a XX. századig. Hiteles dokumentumok bizonyossága szerint az erdélyi kopó még a két világháború közötti években is népszerű vadászkutya volt, mígnem egy 1947-ben kiadott román rendelet a vadállományra káros dúvadnak minősítette, és a magyar agárral együtti kiírtását írták elő. A fajta szinte kihalt, szerencsére 1968-ban sikerült egy testvérpárt Budapestre menekíteni.
 
Az erdélyi kopó középnagyságú, rövidszőrű állító és hajtó kopó. Elegáns megjelenésű, játékos, gyermekszerető. Igénytelen és végtelenül alkalmazkodó, lakásban és kertben egyaránt nyugodt társ, feleslegesen sohasem ugat, rövid szőre különösebb ápolást nem igényel, elegendő hetente átkefélni. Mivel nagyon intelligens és gyorsan tanul, hozzáértő és következetes gazda kezében kiváló munkakutya válhat belőle. Idegenekkel szemben inkább bizalmatlan, gazdájához viszont nagyon ragaszkodik, ha kell, meg is védelmezi. Igazi barát, általában egygazdás kutya. Hűsége, bátorsága és kiváló szimata mellett nem szabad elfeledkezni nagy mozgásigényéről sem. Ezek a tulajdonságok több kopófajtára is jellemzőek.
 

 

 

 
 

 

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: