2007-07-05 18:05:53• hírek • István Löchli

Nevelés és kiképzés

 A kutyák kiképzése elengedhetelen ahhoz, hogy valódi társunkká váljanak.

 Korábbi írásainkban megpróbáltunk bemutatni egyes kutyafajtákat. Amint azt megtudhattuk, a különböző fajoknak testalkatilag és személyiségben más és más tulajdonságaik vannak.

Ahhoz, hogy megfelelő kutyát válasszunk, figyelembe kell venni környezetünket, hogy az eb jól érezhesse magát. Olyan fajtát javasolt választani, mely nagyjából illik személyiségünkhöz. A különféle fajok velük született hajlamokkal rendelkeznek, mindegyik egy specifikus feladatot tud elvégezni. Ahhoz, hogy ezek a hajlamok és tulajdonságok teljes mértékben alkalmazhatóak legyenek, szükséges a nevelés és bizonyos fokú kiképzés is. Ez javasolt azért is, hogy különösebb gond nélkül legyen tartható, illetve egy alapfokon kiképzett eb gazdájának több örömet, kellemes perceket és kikapcsolódást tud okozni.

A kiképzés elsődleges szempontja a kutya reflexeinek kialakítása. Itt megkülönböztetünk négy alapvető reflexet: a táplálkozási, fajfenntartási, védekező és tájékozódási reflexiókat. Példaképpen, kiképzés előtt soha nem szabad jóllakatni az ebet, ugyanis nem lesz ösztönző ingere, viszont erősebb éhséginger alatt sokkal jobban figyel a hívásra, főképpen ha egy feladat elvégézése után jutalomfalattal dícsérjük. A másik fontos szempont, hogy a kiképzés alatt ne legyen jelen idegen személy, ugyanis ez megzavarhatja az ebet. Később, mikor a reflexek kialakultak, már nem fogja zavarni más jelenléte. Az ingerkeltő tényezők mindig legyenek hangosak és érthetőek, a bizonytalan jelekre a kutya is bizonytalanul fog reagálni.

Az ebek kiképzésénél még nagyon sok tisztázatlan kérdés van, melyeket mai napig is állatpszichológusok vizsgálnak. Érdekes azonban, hogy amennyiben már egy kutyánál ki vannak fejlődve ezek a reflexek, és a betanítandó kutya ezt látja, nála is sokkal hamarabb észrevehető a fejlődés, ugyanis tanul társa példájából.

 

Folyt. köv.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: