2007-05-24 17:28:50• hírek • István Löchli

A terrierek nevelése

 Intelligens, okos ebek, könnyen betaníthatóak – vadászatra tenyésztették őket.

 A terrierek csoportjába jelenleg 44 hivatalosan elismert fajta tartozik, ebből 26-ot Nagy Britanniában illetve Írországban tenyésztettek ki.

A legtöbb terriert vadászatra tenyésztették ki.  A név az egyik legjellemzőbb tulajdonságból ered, ugyanis a zsákmányért még a földbe is képesek leásni, ebből ered a terrier elnevezés (a latin terra szó földet jelent).

A fajta jellemvonásai: szenvedélyes, temperamentumos, bátor és intelligens, az emberekkel szemben pedig nagyon barátságos. Azonban hiába a kiegyensúlyozott vérmérséklet, amennyiben a gazdinak gyengébb jellemvonásai vannak, a kutya veszi át az irányítást, és nem engedelmeskedik kellőképpen. Méretük és szőrzetük szerint többfélék lehetnek, úgy mint  simaszőrű és drótszőrű típusok.

Nevelésük és kiképzésük könnyű, ugyanis kifejezetten intelligens ebek. A legfőbb szempont: bármilyen kutyánk, van soha nem szabad megütni, ugyanis azzal csak félelmet idézünk elő. Kiskorától meg kell kezdeni a kiképzést, de a terriereknek nagy a  mozgásigényük, ezért tartásuk inkább kertes házban javasolt.

Már kiskorában meg kell teremteni az életmódjához nélkülözhetetlen mozgáslehetőséget, rendszeresen sétáltatni kell. Mivel többféle termetben léteznek, a kisebb növésűeket társasági ebként is szokták tartani, de a mozgást ez esetben sem szabad hanyagolni.

Magánháznál igen praktikus ebek, ugyanis ösztönösen kergetik a vadat, így igen hasznosak a rágcsálók kiírtásában. Erre nem szükséges őket kiképezni, ugyanis ez már velük született tulajdonság, de arra igen, hogy parancsszóra keressék a rágcsálókat. Nagyon fontos, hogy soha nem szabad engedni, hogy megegyék az elejtett kártevőt, ugyanis igen sok betegséget elkaphatnak általa. Az alapvető parancsszavakra könnyedén betaníthatóak, de mint minden ebnek, az elvégzett feladatok után jutalomfalatokkal kell megköszönni az elvégzett munkát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: