2007-04-27 21:12:15• hírek • István Löchli

Parancsszavak betanítása

 Az engedelmesség alapját képező parancsszavak betanítását ismertetjük.

 Az alábbiakban az engedelmesség alapját képező parancsszavakat és azok betanítását ismertetjük:

Első feladatunk a névhez szoktatás lesz. Rövid, jól érthető, lehetőleg az első szótagban kemény hangzású hívónevet válasszunk. Ha a kutyához szólunk, mindig kezdjük a nevével, így nagyon hamar megtanulja azt. Eleinte ha a kutya reagál a nevére, jutalmazzuk meg. Ez később már elmaradhat.
A behívást a kutya nevének kimondása után a "hozzám" vagy „ide” parancsszóval gyakoroljuk. Ezt kézjellel is kiegészíthetjük. Ha a kutyánk felfigyel a parancsszóra, dicsérjük meg, majd mikor hozzánk jön adjunk neki jutalomfalatot.

A parancsra ültetés az egyik legfőbb alapgyakorlat. Ennek hiányában nem kezdhetjük el a kiképzést. A jobb kezünkben tartott pórázt felhúzzuk és bal kezünkkel a kutya farát lenyomjuk. Közben az "ülj" parancsszót mondjuk, majd simogatással dicsérjük.

Minden parancstanításra igaz, hogy csak addig gyakoroljunk a kutyával, amíg azt szívesen teszi. Ne legyünk türelmetlenek, és ne várjunk csodákat sem.
Nincs buta kutya, csak könnyebben és nehezebben tanítható. Ne adjuk fel a tanítást, és semmiképpen se haragudjunk kedvencünkre, ha nem olyan gyorsan tanul, mint ahogy mi azt szeretnénk. Ha problémák adódnak és bizonytalanok vagyunk, vagy nem érzünk kedvet a tanításhoz, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A kiképzőknek többféle módszer áll rendelkezésükre, és tapasztalataik alapján ki tudják választani a kutyánknak a legmegfelelőbbet. Elmehetünk kedvencünkkel kutyaiskolába is, miután részt vettünk egy viselkedési-pszichológiai tesztelésen, ahol a kiképző eldönti, milyen programban kellene részt vegyünk kutyánkkal. Ez azért is ajánlatos, mert a kutyánk játszótársakra talál.

Ne feledjük, hogy szeretettel, odafigyeléssel és türelemmel elérhetjük, hogy kutyánk engedelmes társunkká váljon. És ami a legfontosabb, ez teljesen természetes lesz neki!

Tyukodi Edina,
Dog For Life kutyakiképző iskola.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: