2020-01-16 15:16:48• hírek • Agerpres / MTI

A kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére

A kormány felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért - jelentette be csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök. Orban a csütörtöki kormányülésen jelentette be, hogy a kérdést megvitatták, és úgy döntöttek, hogy a kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt a kétfordulós polgármester-választás bevezetése érdekében.

A kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőinek eddigi nyilatkozatai arra utaltak, hogy az Orban-kabinet azért szeretné kormányzati felelősségvállalással bevezetni a kétfordulós polgármester-választást, hogy így bizalmatlansági indítvány beterjesztésére kényszerítse a szociáldemokrata ellenzéket, és a kormány bukásával lehetővé tegye a parlamenti választások előrehozását. Ez utóbbi forgatókönyv viszont azt eredményezné, hogy a polgármester-választás egyfordulós marad.


Romániában a kormánynak két alkotmányos eszköze is van arra, hogy a hosszas parlamenti vitákat mellőzve vagy megelőzve, gyakorlatilag azonnal hatályba léptessen törvényeket. A sürgősségi kormányrendeleteket később vitatja meg - és erősíti meg, módosítja vagy helyezi hatályon kívül - a parlament. A kormányzati felelősségvállalással előterjesztett törvényeket vagy akár törvénycsomagokat meg sem vitathatja a parlament: azok három napon belül automatikusan hatályba lépnek, amennyiben a törvényhozás nem buktatja meg bizalmatlansági indítvánnyal a kormányt.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: