2019-12-04 15:48:44• hírek • Bede Emőke

Különleges projekthez csatlakozott a Ion Creanga Általános Iskola

A Ion Creanga Általános Iskola izgalmas események helyszíne ezekben a napokban, ugyanis egy Erasmus projektnek köszönhetően szerbiai gyerekek érkeztek városunkba.

„Ebben az Erasmus projektben három másik országgal, Szerbiával, Szlovéniával és Lengyelországgal közösen veszünk részt. A projekt általános témáját tekintve kiemelhetjük az esély- és jogegyenlőséget, a hátrányos helyzetű diszkrimináció felszámolását, a felzárkóztatást és az emberi jogok egyéb aspektusait. A mai kezdeményezés a Living books in schools nevet viseli, mely arra a nonformális oktatási módszerre utal, melyet Living Library néven ismerhetünk” – magyarázta Maria Grecu projektvezető.A Living Library, azaz Élő könyvtár könyvei többnyire olyan emberek, akik előítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülő embercsoportokat képviselnek, és akik gyakran negatív diszkrimináció és társadalmi kirekesztés áldozatai. Bárki lehet a könyvtár "olvasója", aki kész beszélgetni a saját előítéletével vagy sztereotípiájával, és rászán fél vagy akár egy órát erre az élményre. Az Élő Könyvtárban a Könyvek nem csak beszélnek, de válaszolni is tudnak az olvasók kérdéseire, sőt, a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, és maguk is tanulhatnak.A projekt ezen központi eseménye szerda délután, a Ion Creanga Általános iskolában zajlott, melyre Szerbiából hét gyerek, illetve kísérőik is eljöttek. Az Élő Könyvtárazás során a gyerekek olyan személyekkel kerülhettek kapcsolatba, akik közvetve vagy közvetlenül, de mindenképp kapcsolódnak a fentebb említett témák egyikéhez. A szerbiai gyerekek egyébként nem csak erre az egy napra érkeztek, hanem az egész hetet városunkban töltik, ittlétük alatt pedig számos, egyéb jellegű programon is részt vesznek szatmári társaikkal. A hét elején két workshopot és művészeti előadásokat szerveztek nekik, csütörtökön a kommunizmus áldozatainak emlékműveit keresik fel Máramarosszigeten, pénteken pedig a polgármesteri hivatalt, valamint az atyai ökolabirintust látogatják meg a diákok.
 

A projekt egyébként nem csak személyes találkozókból áll, a kommunikáció nagy része az úgy nevezett eTwinning nevű online felületen zajlik, ahol a pedagógusok és a diákok közvetlen kapcsolatban lehetnek egymással – egészítette ki az elmondottakat Laczka Katalin aligazgatónő. A projektben az iskola mintegy 30 diákja és 12 pedagógusa, köztük Arleta Tascau intézményvezető is részt vesz.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: