2019-12-04 13:54:12• hírek • MTI

A fukusimai sugárzás miatt aggódik a Greenpaece

Fotó: commons.wikimedia.org/
Fotó: commons.wikimedia.org/

Az olimpiai lángváltó fukusimai rajtjánál tapasztalható magas sugárzásra hívta fel a figyelmet a Greenpeace.

A környezetvédelmi szervezet japán ügynöksége szerdán tette közzé méréseit, melyeket október 26-án végzett a 2011-es földrengésben és szökőárban megsérült atomreaktor közelében. Innen indul majd útjára március 26-án a Görögországból Japánba érkező láng. Az adatok szerint bizonyos pontokon a radioaktivitás mértéke 71 mikrosieverte óránként, azaz ha valaki két napnál többet tartózkodik ott, akkor már „megkapja” azt az éves mennyiséget, amelyet egy ember tolerálni képes (évente 2-3000 mikrosieverte).
 

A Greenpeace felhívta a figyelmet arra, hogy ez a mennyiség rövid idejű kitettség esetén nem életveszélyes, de hosszabb idejű ott tartózkodásnál már problémát okozhat. A mérési adatok alapján a sugárzás mértéke 1775-ször nagyobb, mint a 2011 márciusában történt katasztrófát megelőzően.
 

A szervezet szerdán azt is jelezte, hogy elküldték az eredményeiket a környezetért felelős minisztériumhoz, ám nem kaptak választ.
 

A Reuters megkeresésére a minisztérium egyik képviselője elismerte, hogy már korábban felhívták a figyelmüket a problémára, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy együttműködnek a megfelelő szervezetekkel az ügyben és megtették a szükséges lépéseket a sugárzás mérséklésére.
 

A sugárzás miatt nem csupán a Greenpeace aggódik. A Koreai Köztársaság például szerdán bejelentette, hogy több élelmiszert, fűszert otthonról szállítanak majd Japánba olimpiai csapatuknak, illetve sugárzást mérő műszereket is beszereznek, és folyamatosan ellenőrzik majd a helyi ételeket.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: