2007-04-05 18:01:38• hírek • István Löchli

Ízek és illatok

 Nagyon fontos, milyen etetőanyaggal vonzzuk a halakat a horoghoz.

Akár etetőanyaggal, akár szemes csalival etetünk, a vízben gyorsan oldódó illatanyagokon kívül, szükségünk van lassan oldódó illatokra.

A vízben jól oldódó íz és illatanyagok általában alkoholos glicerines bázisúak. Ezek a halakat nagy távolságból vonzzák az etetett helyre. A vízben lassan oldódó illatok általában olajos bázisúak, és az etetésen vagy a környékén tartózkodó halak helyben tartásában játszanak nagyon fontos szerepet. A hatékony horgászathoz a két illattípus kombinációjára van szükség. Minden etetőanyagban szükség van vízben jól és kevésbé jól oldódó illatanyagokra. Ezért minden olaj tartalmú mag és őrlemény (kender, mogyoró, dió, napraforgó, tökmag), mézzel vagy olajjal átitatott etetőanyag-adalék használatával növelni tudjuk fogászati eredményességünket.

A hidegebb vizekben több gyorsan, és kevesebb lassan oldódó aromát, míg melegebb vizekben fordított arányban használunk. Nyers vagy pirított olajos magvakat, főleg beállt hőmérsékletű, melegebb vizeken használunk, ilyenkor a növekedett étvágyú halak nem telnek el a magvaktól.
Kevesebb hal, vagy nehezebb körülmények esetén használjuk az olajos bázisú illatanyagokat. A nyers és pirított magvak, vagy ezek őrlemények minden békés hal horgászatához egyaránt jól használhatóak.

Végezetül csak annyit: nincs csoda etetőanyag, csodaszer, csak jól megválasztott és kellően használt etetőanyag.

Haraszthy Lajos, Versenyhorgász

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: