2007-02-17 10:50:31• hírek • Tamás Jakab

A háziorvos tanácsa

A szennyezett levegő csak súlyosbítja az asztmát.

A Háziorvos rovat ezen a héten az asztmával foglalkozik. Dr. Makkai Előd szerint az asztma egyre több embert érint a világon. Sajnos a környezetszennyezés miatt a levegőben megnőtt a káros anyagok koncentrációja, emiatt egyre több friss asztmás beteg jelentkezik.

 Asztmás roham esetén a hörgő nyálkahártyája megduzzad, és a simaizmok is összehúzódnak. Az amúgy is beszűkült légutakban nehezen kiköhöghető váladék képződik, amely a beszűkült légutakkal együtt szinte teljesen lehetetlenné teszi a kilégzést. A beteg képtelen kifújni a belélegzett levegőt, egy idő után a tüdő már nem tud tovább tágulni, és szinte pang bent a levegő. A bent rekedt levegő hatására a tüdő kitágítja a bordákat, és teljesen megfeszíti a mellizmokat. A kialakult oxigénhiányos állapotban a beteg levegő után kapkod, és eközben sípoló hangot adhat.

- Az asztmás emberek légútjai fokozottan érzékenyek minden külső behatásra -, tudtuk meg dr. Makkai Elődtől. Az asztmásrohamot több tényező is kiválthatja. Ezek közül a leggyakoribbak a száraz, hideg levegő, hirtelen fellépő heves érzelmek, stressz, por, a levegőben terjengő erős szagú gázok, heves megfázás, légúti fertőzések. 

Dr. Makkai Előd tanácsa a megelőzésre az, hogy ki kell küszöbölnünk az asztmát okozó tényezőket. Ha a háziállatra allergiás a gyermek, és emiatt lépnek fel az asztmás rohamok, akkor minél előbb meg kell szabadulnunk a kis kedvenctől. Dohányfüstre való érzékenység esetén kerülni kell az ilyen közegeket. Roham esetén figyeljünk arra, hogy nem a belégzés akadályozott, hanem a kilégzés. Az ember oxigénhiányos állapotban szinte önkéntelenül is arra érez késztetést, hogy belélegezzen, de úrrá kell lennünk az ösztöneinken. A nyugalom nagyon fontos, próbáljunk meg lazítani, vegyünk fel egy számunkra kényelmes testhelyzetet, és eközben lassan a kilélegzésre koncentráljunk. Soha ne tanácsoljuk azt, hogy a beteg vegyen egy nagy levegőt! Gyermekeknél nagyon fontos, hogy a szülők megpróbálják megnyugtatni a kicsiket. Ők nem tudhatják maguktól, hogy a belégzés helyett inkábba kilégzést kell erőltetni, de a szülők rávezethetik őket erre. Próbáljunk meg vele együtt lélegezni, és kifújni a levegőt.    

Reméljük, ezen a héten is hasznos tanácsokkal láttuk el a kedves olvasóinkat.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: