2017. június. 26., hétfő
Névnap:
2006-06-03 16:34:53• hírek • Noemi Brigitta Boros

A háziorvos tanácsai

Olvasói kérésre az eheti témánk: Alkoholizmus, és ami mögötte van.

Dr. Makkai Előd elmondása szerint, az alkohollal kapcsolatos problémák azóta megvannak, amióta az alkoholt megismerték. Alkoholfogyasztás szempontjából több típusú embert különböztetünk meg: vannak az absztinensek, akik soha nem fogyasztanak alkoholt; a szociális ivók, akik elsősorban társaságban isznak, az ivás célja ilyenkor nem a részegség, bár időnként az is előfordul.

A nagyivók rendszeresen és sokat isznak, gyakran lerészegednek. Közéjük tartoznak a "probléma-ivók, akik ugyan nem rendszeresen, de önkontroll nélkül isznak, ha úgy érzik, gondjaik vannak. Közülük sokan válnak idővel alkoholbetegekké. Végül az alkoholbetegek, akiknek tevékenysége, gondolatai az alkohol megszerzése körül forog, kezelésük esetén elvonási tünetek alakulnak ki, ami mindenképpen orvosi ellátást igényel.

Az alkoholizmus kialakulásában jelentős szerepe van a genetikai tényezőknek, de nem szabad elhanyagolni a környezeti hatásokat sem. Bizonyított tény például, hogy az örökbefogadott gyermekek is 3-4-szer gyakrabban lesznek alkoholisták, mint azok, akiknek szülei nem isznak. Az alkoholista szülői mintát látó gyermek maga is könnyebben fog az otthon látott "problémamegoldó" módszerhez folyamodni, azaz a pohár után nyúlni.

Ha alkoholista van a családban, a többi családtag is akaratlanul a függőség alá rendeli az életét, szerepet vállal egy játszmában, melyből külső, szakember által nyújtott segítség nélkül nehezen található a kiút. Az alkoholbetegek gyakran ki is lépnek a családi kötelékekből (vagy a család türelme fogy el velük szemben), menekülnek a felelősségre vonás elől, és olyan csoportokhoz csatlakoznak, ahol az ivási szokások elfogadottak. Gyakran ál-okokat keresve másokra, a körülményekre hárítják a felelősséget, eközben nem tudnak megfelelni a munkahelyi elvárásoknak, gyakran válnak munkanélkülivé.

A pszichés függőségen túl, a hosszan tartó ivás súlyos egészségügyi problémákat, szervezetünk nagymértékű károsodását okozhatja.. A mértéktelen alkoholfogyasztás szinte az egész szervezetet károsítja. A máj kezdetben elzsírosodik, később zsugorodni kezd - ez már visszafordíthatatlan károsodást jelent - amikor pedig teljesen felmondja a szolgálatot, bekövetkezik a májkóma, mely halálhoz vezethet.

Könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő a hasnyálmirigy károsodása, valamint gyakran alakul ki magas vérnyomás, felléphetnek szívritmus-zavarok, szívelégtelenség is. Az idegrendszer elváltozásai is gyakoriak, jellemző tünet a kézremegés, a végtagokon jelentkező érzészavarok és az elbutulás. A delírium tremens már nagyon súlyos állapot, ahonnan ritkán van visszaút, jellemző rá a tudatzavar, az érzékcsalódások. Ilyenkor már a betegek különböző dolgokról hallucinálnak. Ezeket ne várjuk meg!

Vannak már kész és kísérleti stádiumban levő gyógyszerek, amelyek éppen az alkohol utáni vágy csökkentésével hatnak és meg tudják szűntetni a függőséget is.

Vannak új gyógyszerek, amelyek segítenek a betegnek. Úgy hatnak, hogy csökkentik az alkohol utáni sóvárgást, azt a kényszert, hogy a pohár után nyúljon, és így hosszabítják meg az alkohol nélkül eltöltött napok számát. Ezeknek a gyógyszereknek feltétlenül az általános kezelés részének kell lenniük. Ahhoz, hogy bárki több információt tudjon meg ezekről a gyógyszerekről, ki kell kérje a saját orvosa tanácsait, vagy véleményét.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: