2017. június. 29., csütörtök
Névnap:
2006-05-25 15:12:53• hírek • Noemi Brigitta Boros

A háziorvos tanácsai

Olvasói kérésre a cukorbetegségről beszélgettünk Dr. Makkai Előd háziorvossal.

Amint azt az egyik olvasónk jelezte, annak ellenére, hogy a cukorbetegség kezd népbetegséggé válni, viszonylag keveset foglalkoznak vele. A Szatmár.ro ez ügyben felkereste Dr. Makkai Előd háziorvost.

A doktor úr elmondása szerint a cukorbetegség valóban a lakosság nagy százalékát érinti.

A betegségről azt kell tudni, hogy a cukorbetegség alatt a vérnek a normálishoz képest tartósan megemelkedett cukor értékeivel járó állapotot értjük. A betegség hátterében több, különböző ok állhat.

A betegség tünetei a következők: ha valaki állandóan és tartósan szomjazik, túl sokat iszik és vizel, bőre viszket, kisebb sebei nehezen gyógyulnak, jó étvágy ellenére is rohamosan fogy, különösen akkor, ha a felmenő rokonok között is volt cukorbeteg.

Szintén cukorbetegségre utalhat egy ismeretlen eredetű ideggyulladás, nehezen gyógyuló, gennyes fertőzések, a végbéltáj vagy a nemiszervek körüli, nehezen csillapítható viszketés is. Rejtett cukorbetegségre gondolnak akkor is, ha az anya óriásmagzatot szül, de fiatalkori hirtelen látásromlás hátterében is cukorbetegség állhat. Néha minden gyanújel nélkül, más okból megejtett vizeletvizsgálat, esetleg "cukorszűrés" során állapítják meg a betegséget.

A betegséget lehet kezelni. A cukorbetegség kezelése során az orvosi cél a normális vércukorszint elérése, amit az A1c 7% alatti értéke is jelez, és ami segít megelőzni a szövődményeket. A betegség kezelésében a sok mozgás, megfelelő táplálkozás és inzulin alkalmazásának kombinációja éri el a legnagyobb sikert a vércukorszint csökkentésében.

Akik ebben a betegségben szenvednek a megfelelő táplálkozás érdekében be kell tartsák az orvosuk által előírt diétát, amiben nagyon fontos, hogy az étrend szénhidrát-tartalma elsősorban zöldség- és gabonafélékből származzon. Korlátozni kell még a zsiradékok, különösen a telített zsírok fogyasztását, hiszen a betegség hajlamosít az érelmeszesedésre és a magas vérnyomásra.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: