2017. június. 26., hétfő
Névnap:
2006-05-11 14:25:48• hírek • Noemi Brigitta Boros

A háziorvos tanácsai

Égető helyzetek – Tanácsok a megfelelő napozáshoz és a leégés elkerüléséhez.

Lassan eljön a napozás ideje. A Szatmár.ro - olvasói érdekében - megkérdezte Dr. Makkai Előd háziorvost arról, hogy mit kell tenni azért, hogy leégés vagy egyéb kellemetlenségek nélkül napozhassunk.

Dr. Makkai Előd elmondása szerint napozás során UV-A és UV-B sugarak “ támadják” bőrünket. Az UV-A sugarak a bőr ráncosodását, idő előtti öregedését okozhatják, míg az UV-B leégést idézhet elő.

Bőrünk az UV sugarakkal való érintkezés hatására elindít egy bizonyos védekező mechanizmust, ami abban áll, hogy a felső rétege megvastagodik. Ez szemmel nem látható, viszont megakadályozza az UV-B sugarak bőrbe hatolását.

Ha napozni megyünk, mindig vigyünk magunkkal naptejet vagy napozókrémet, és arra is figyeljünk, hogy a megfelelő faktorszámú készítményt válasszuk, amivel erősíthetjük a káros sugárzásokkal szembeni védelmet.

A legfontosabb szempontok, amelyeket egy napozókrém esetében szem előtt kell tartsunk: nyújtson védelmet UV-A és UV-B sugarak ellen is, a 10-nél alacsonyabb faktorszám alacsony védelmet, 10-20 között közepes, 20-40 között igen magas és 40-es faktorszám fölött pedig extraerős védelmet biztosít.

Oda kell figyelnünk arra is, hogy a bőrtípusunkhoz megfelelő krémet válasszunk, mert a nagyon fehér bőrűek erős védelmet biztosító készítményt kell válasszanak, míg a barnabőrűek alacsonyabb faktorszámú krémet is használhatnak. És ne napozzunk a déli órákban, mert akkor éget leginkább a nap. A napozáshoz megfelelő időpont a reggeli órákban és a késő délutáni órákban van.

Ha mégsem voltunk elég elővigyázatosak, a fájdalommal és bőrpírral járó leégés már a napozást követő órákban jelentkezik, és 24 órán át akár erősödhetnek is a tünetek. Súlyosabb esetben láz, hányinger, fejfájás, hidegrázás és a bőr felhólyagosodása kíséri.

Napozás után minden esetben ajánlott hidratálni a bőrt, leégés esetében ez különösen fontos. Jó hatása van annak is, ha langyos, hűvös vízzel zuhanyozunk.

Hűsítő és regeneráló hatású lehet, ha a leégett bőrfelületre hideg tejfölt öntünk.

A napozás fent említett mellékhatásai mellett érdemes megemlíteni azt is, hogy természetesen a napfénynek nagyon sok jótékony hatása is van: javítja a hangulatot, fertőtlenítő hatású, fokozza a szervezetben a D-vitamin termelést és erősíti az immurendszert.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: