2017. június. 29., csütörtök
Névnap:
2006-05-01 11:17:28• hírek • Szatmar.ro

Lekváros édességek

Számos finom ételt készíthetünk, ha van otthon egy kevés lekvár.

Lekváros kiflicskék

Egy tálban összedolgozzuk tészát: 3 tojás, 3 dl meleg tej, só, cukor, vanília, élesztő, 1 kg liszt, 2 dl tejföl. 1 óra pihentetés után kinyújtjuk, majd megkenjük a fél kiló hájjal és összehajtva tovább pihentetjük, most kevesebb ideig. Ezután újra elvékonyítjuk, négyszögehet vágunk derelyemetszővel, megtöltjük a közepét lekvárral, majd feltekerve, kifliformában meggörbítve és tojássárgájával megkenve, lerben kisütjük. Tálalás előtt porcukorral meghinthetjük.

Lekváros gombóckák

Kb. 25 dkg olvasztott vajat 40 dkg finom liszttel eldolgozunk folyamatos víz, vanília és kevés darált dió hozzáadásával. Deszkán kinyújtjuk, majd tetszőleges alakzatokat formálunk.Tepsiben aranypirosra sütjük. Két egyforma alakzatot lekvárral össze is ragaszthatunk. Ha szeretjük a mandulát, a formácskák közepébe illeszthetünk egyet még sütés előtt, így annak frissen pörkölt zamata átjárja a sütit.

Lekváros fánk

Az elkészítés nagyon hasonló az egyszerű fánkéra, lényegében csak a töltésben különbözik. Tehát először is elkészítjük a fánk tésztáját: fél kiló lisztbe felfuttatott élesztőt öntünk, cukrot, sót adunk hozzá, és tejjel eldolgozzuk. Ez után pihentetjük fél órát. 2 dl tejet eldolgozunk kevés cukorral és vajjal, majd később beledolgozzuk a tésztába. Ha kb. kétszeresére dagadt, kiborítjuk a tálból, lisztes kézzel, finoman kikapargatjuk, majd kicsit nyújtjuk, de nem lapítjuk nagyon össze. Ismét kelesztjük egy kis ideig, majd bő zsiradékban egyenletes piroslóra sütjük, halk lángon. Az előzetesen elkészített vanília( vagy egyéb) pudingot, illetve lekvárt habzsákba töltjük, és a kisült fánk közepébe fecskendezzük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: