2017. június. 26., hétfő
Névnap:
2006-04-05 13:47:36• hírek • Noemi Brigitta Boros

Korhatár nélkül

Beszélgetés Boga Ferenccel, a 44-es számú Dsida Jenő Cserkészcsapat vezetőjével.

A megyében működő két cserkészcsapat egyike a Dsida Jenő Cserkészcsapat, amely 1992-ben alakult a Romániai Magyar Cserkészszövetség 44. tagjaként az egykori cserkész Harkai Gábor kezdeményezésére, aki sajnos már nincs közöttünk.

A csapat vezetője, Boga Ferenc a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy a csapat 40 tagot számlál, fiúkat és lányokat egyaránt, életkorra és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. A csapatnak még 80 éves tagja is van, úgyhogy nyugodtan állíthatjuk azt, hogy a cserkészet nem korhatár kérdése.

A cserkészcsapat szervezésével és struktúrájával kapcsolatban megtudtuk, hogy sokan a korabeli pionír szervezethez hasonlítják, mivel ez is egy ifjúsági mozgalom, ami egyenruhával és hasonló szervezési kerettel rendelkezik, de jelentős különbség van a két fogalom között: a cserkészet nem tömegszervezet, valláserkölcsi alapon működik.

 

Boga Ferenc elárulta, hogy a cserkészet alapjául a 10 cserkésztörvény szolgál, amit a cserkészek elfogadnak és betartanak. A bibliai tízparancsolattal ellentétben és azt kiegészítve ez nem tiltásokat, hanem követelményeket tartalmaz, amelyek a cserkészeket a természet szeretetére, Isten, Haza és Embertársaik iránti szolgálatra és a hagyományaink tiszteletére neveli.

A hagyományok tisztelete abban is megnyilvánul, hogy a cserkészek néptáncoktatáson vesznek részt, néprajzkutatással és a rovásírás hagyományainak folytatásával is foglalkoznak. Az őrsök hetente tartanak összejöveteleket, a csapat gyakran szervez kirándulást, évente nyári táborokat, és többek között olyan rendezvények fűződnek a munkájukhoz, mint a Föld Napján szervezett sárerdei tájékozódási verseny, vagy Karácsonykor a Betlehemi Láng eljuttatása a templomokba.

A 44-es számú Dsida Jenő Cserkészcsapat díjakkal és serlegekkel is büszkélkedhet, amelyeket többek között a szamosújvári és budapesti rovásírás versenyeken szereztek, tavaly például 4 díjat hoztak el a budapesti döntőről.

Amint azt Boga Ferenc a Szatmár.ro-nak elmondta, a csapat teljesítménye és eredményei mellett azt tartja a legnagyobb eredménynek, hogy a cserkészcsapat 14 éves fennállása alatt több száz fiatal megfordult a csapatban, ki hosszabb - ki rövidebb időre, de mindenikük "emberebb ember és magyarabb magyar" lett.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: