2008-02-22 15:34:57• hírek • Szatmar.ro

A pszichológus tanácsa

 Milyen káros pszichés hatásai lehetnek az abortusznak?

Az abortuszon átesett nők függetlenül attól, hogy akaratuk szerint vállalták a beavatkozást általában valamilyen pszichés betegséggel kell megküzdeniük. Fleisz Kinga pszichológusnő véleményét kérdeztük a problémáról.

A pozitív terhességi teszt után, azok a nők akik akaratuk ellenére estek teherbe szinte napokig fel sem bírják fogni, hogy ez valóban velük történik. Sokakban az irrealitás érzése kerekedik felül. Az egész szituációt olyan hihetetlennek tartja, ami mindenkivel előfordulhat, csak vele nem. A nem kívánt terhesség kapcsán jelentkező érzelmi reakciók nagyon változatosak, hiszen különbözőek vagyunk ebből a szempontból is.

A terhesség-megszakítás egy kényszerű döntés eredménye, amelyet gyakran követ fokozott veszteségérzés és kifejezett gyászreakció.  Jellemzői:

- Szomorúság az abortusz után. Számos tanulmány szerint ez a művi abortusz egyik komoly szövődménye, különösen, ha a magzat fejlődési rendellenessége miatt végezték az abortuszt. Az abortuszon átesett nők 77%-a szenved ettől.

- Hónapokig tartó emocionális és pszichológiai zavarok, pl. depresszió, álmatlanság, idegesség, bűntudat és megbánás. Ezeket az abortuszon átesett nők kb. 50%-a tapasztalja.

- Meggyengült egészségi állapot és pszichológiai problémák.

- A veszteséget súlyosbítja, hogy az elveszett személyről még nincsenek emlékképek.

- Felerősödik a veszteség nárcisztikus jellege, a nő szó szerint testének egy darabjától válik meg.

A lelki gyötrelem hevesebb, fájdalmasabb lehet, mint a fizikai fájdalom. Ráadásul nincsenek rítusok, szertartások, amelyek segítenének feldolgozni a meg nem született gyermek elvesztését.

A terhesség-megszakításhoz vezető döntés során, majd a beavatkozás után fellépő pszichés tünetekkel általában nem foglalkoznak a szakemberek. A nők magukra maradnak ezzel a súlyos teherrel. Az egészségügyben dolgozó szakemberek nem részesültek ilyen irányú képzésben, mivel a terhesség-megszakítás utáni első érzés általában az olykor még eufórikusnak is mondható megkönnyebbülés, hiszen az érintettnek nem kell többet aggódnia a nem kívánt terhesség miatt. Ez a jelenség az egészségügyi dolgozóban azt az érzetet kelti, hogy minden rendben van. Rejtve maradnak a várható következmények, különösen akkor, ha a hazabocsátás gyorsan történik, és a pszichés segítségnyújtás elmarad. A lelki segítségnyújtás elmaradásának másik oka, hogy a nők  úgy érzik, nincs joguk segítséghez, mivel maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Sajnos a nők ezreinek volt és van terhesség-megszakítása, mégis a legtöbben azt hiszik, ők az egyedüliek. Elszigetelődésük hátterében a titok, a szégyen áll, és így nem is kapnak segítséget ahhoz, hogy beismerjék gyermekük elvesztése miatti fájdalmukat.

Az abortusz melletti döntésben segíthet a partner, a szülő, a család, az orvos, a barátnő, és egyéb szakemberek. A felelősség közös kell legyen. Tudatosítani kell, hogy minden döntés valamilyen lemondással jár, és talán valóban az abortusz választása volt a legjobb megoldás.

Fleisz Kinga pszichológus elérhetőségéért írjon a szatmar@szatmar.ro címre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: