2017. június. 26., hétfő
Névnap:
2008-02-18 23:42:42• hírek • Anna Szelényi

Drágám, én is terhes vagyok!

Hihetetlenül hangzik, de a férfiaknál is jelentkezhetnek a terhesség már jól ismert tünetei.

Hihetetlen, ám mégis igaz! A férfiaknak is rendelkeznek terhességi tünetekkel, a hátfájástól, egészen egy kisebb has megjelenéséig!

A nő helyzetébe való beleélés vágya miatt, számos férfinak ugyanazon szimptómákkal kell szembenézniük, mint a leendő anyukáknak, még ha a tünetek alapjául nem szolgálnak semmilyen fizikai magyarázatok. Ezek a megnyilvánulások a „Couvade” szindróma nevet viselik.

Melyek a terhes apuka szindrómai?

A jövendőbeli apát akkor érinti ez a szindróma, ha a tünetek hasonlóak a partnerével, ám ezen megnyilvánulások minden férfi esetében másak.

A leggyakoribb tünetek, amelyek előfordulnak az émelygés, görcsök, hátfájás, súlygyarapodás (kifejezetten a has tájékán), hasmenés vagy székrekedés, fejfájás, alvászavarok, közérzet változás, vagy az étvágy fokozódása.

A kutatók szerint a tünetek a terhesség 3.-4-edik hónapjában jelentkeznek, majd folyamatosan fokozódnak egészen a gyerek születéséig, amikor viszont teljesen megszűnnek.

Habár pontosan nem tudták meghatározni a leendő apukák ezen megnyilvánulásainak pontos okát, a szakértők mégis úgy vélik, hogy a változásokért a férfi szervezetében végbemenő hormonális változások a felelősek.
Felfedezték, hogy azoknak a férfiaknak az esetében, akiknek a felesége terhes, a tesztoszteron hormonok szintje csökkenő állapotot mutat. Ugyanakkor a prolaktin hormon, amely a nőknél a tej termelését szabályozza, magasabb szintre emelkedik, pedig ez a hormon a férfiaknál semmilyen szerepet nem tölt be. Hasonlóan az ösztrogén hormon is nagyobb számban van jelen ilyenkor a férfi testben.
Abból kifolyólag, hogy a terhesség ideje alatt az összes figyelem a kismamára irányul, a férfi kirekesztve érezheti magát, sőt, szélsőséges esetben akár féltékennyé válhat, mivel nem ő kapta azt a szerepet, hogy életet adjon.

A jövendőbeli apukák sokszor megijednek attól, hogy vajon hogyan fog megváltozni az életük a gyermekáldás beköszöntével, és lassan el kell, képzeljék, hogy szülő válik belőlük.

Mit tehetnek az apukák a tünetek enyhítéséért?

Az első dolog, amit meg kell tenniük, az, hogy elismerjék, a Couvade Szindróma igenis létezik, és jelenléte kizárólag egy a terhesség ideje alatt fellépő reakció számlájára írható.

A férfiak nem tehetnek mást, minthogy lenyugszanak és megpróbálják érteni, hogy melyek a pszichikai okok, amelyek kiváltják a tüneteket. Amennyiben szükséges, akár pszichológushoz is lehet fordulni, akivel el lehet beszélgetni a gyötrő problémákról.

Sz.A.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: