2018. november. 14., szerda
Névnap:
2007-12-09 00:03:10• hírek • Szatmar.ro

A kertitörpék története

kertitorpe2kAz első kertitörpét a németországi Philip Griebel készítette a XIX század közepén.

Az első kertitörpét a németországi Philip Griebel készítette a XIX század közepén. Azóta a kis kerti figurák töretlen sikernek örvendenek. A nyugati országokban nem találni kertet ahol ne lennének kertitörpék, így az utóbbi időkben hazánkban is egyre közkedveltebbé vált ezeknek a kis figuráknak a kertekben való elhelyezése.

kertitorpe2Kicsik, viccesek, édesek – hát nem csodálatraméltó hogy mindenki kedveli őket? Egyesek szerint giccsesek ezek a kis figurák, haszontalanok és egyszerű kerti kiegészítők. Mások szerint egy fantasztikus világ szimbólumai.

Mégis honnan jön ez az egész csodálat a törpék iránt? A forrása egyértelműen a mesék és a mítoszok világából származik( gondoljunk csak a Hófehérke és a hét törpére), abból a mítoszból ered a szokás, hogy kezdetekben a törpék a kertekben állva megóvták az embereket egész éjjelen át, majd nappal kővé váltak. A törpék első említése Paracelsius nevéhez fűződik. Paracelsius híres alkimista és fizikus volt a XVI. Században. Paracelsius elmélete szerint, a törpék hatalmas tudással rendelkező aprócska élőlények voltak. Feltehetően a tudós kijelentése adott ihletet a népmesék keletkezésének.

A legendák szerint a törpék kétfélék voltak: voltak házi és kerti törpék. A kertitörpék népszerűbbek voltak, mivel róluk azt tartották, hogy szerencsét hoznak.

Miből készülnek?

A törpék hagyományos gyártásánál agyagot használnak, amelyet formákba öntenek , és végül kiégetnek kerámiává és megfestik a részleteket. Manapság viszont találkozhatunk műanyagból vagy egyéb szintetikus alapanyagból készült példányokkal is. A legtöbb esetben 70-80 cm magas férfialakot ábrázoló törpéket készítenek, hosszú szakállal nagy fülekkel és legtöbbször épp valamilyen munkálatot végző testtartással. Ezek a tevékenységek a pipázás, horgászás, alvás, vagy a leggyakoribb a kertészkedés.

 
Töretlen népszerűség

kertitorpeEzek a kerti díszek először Németországban, Ausztriában és Csehországban gyűjtötték be a legtöbb elismerést. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a csehországi Usti nad Labem városában a 2004-es évet „A törpék évének” nevezték el.

A kertitörpék népszerűsége immár kilépett Európából. Sokak szerint ehhez nagyban hozzájárult az Amelie című 2001-es francia film, amelynek főszereplője egy kertitörpe.

Franciaországban és Olaszországban olyan mértékű népszerűség övezi ezeket a kis figurákat, hogy szervezetet alapítottak a törpék „felszabadítására”. A szervezet tagjai ellopják a kertek kis katonáit, és visszaadják nekik szabadságukat. Ismerjük el ez az imádat egyik legszélsőségesebb formája.

Önnek van otthon?

Tény és való, hogy nem mindenki “tarthat” kertitörpéket. Nos, nem azért mert magas adót szab ki rájuk az állam, vagy mert túl sokat esznek, hanem egyszerűen azért mert nem mindenki rendelkezik kertes házzal.

Tekintsünk most el ettől, nézzük meg melyik az első lépés a törpék felé. Ahhoz, hogy vásároljanak egyet, először is el kell döntsék melyik az amelyik a legjobban jellemzi karakterüket, ugyanis mint már említettük nagyon sokféle formában kaphatóak. Vannak fiatalok, s vannak öregek, vannak vidámak és vannak szomorúak. Egyszóval válasszuk ki azt vagy azokat, amelyek a legjobban kifejeznek minket. A másik szempont a színvilág. Ügyeljünk arra, hogy a színkombinációk passzoljanak a kert és a ház dekorációs elemeivel.

Ha kiválasztottuk a megfelelő darabokat, már csak a helyet kell meghatározni, ahová helyezni fogjuk őket. Ügyeljünk arra, hogy ne szoruljanak háttérbe, tegyük olyan helyre ahol nem érheti őket baleset, ugyanakkor a járókelők szeme előtt legyenek. Helyezzük el olyan pozícióba, hogy a figura tevékenysége illeszkedjen a környezethez.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: