2017. július. 25., kedd
Névnap:
2007-05-31 11:14:18• hírek • Tamás Jakab

A háziorvos tanácsa

 A székrekedés sok embernek jelent kellemetlenséget.

A székrekedés a világon nagyon sok embernek okoz nap, mint nap panaszokat. A Szatmár.ro Dr. Makkai Előd családi orvos segítségével megpróbál tanácsot adni ebben a témában is.

 A leggyakoribb panaszok egyike a székrekedés, amely igen sok embert érint, legfőképpen az idősebbek körében. Az utóbbi időben ráadásul növekedett a székrekedéssel bajlódó emberek száma.

- Az, hogy mi számít biztosan székrekedésnek, nem olyan egyértelmű, taglalta Dr. Makkai. Van olyan, akinél a napi 3 alkalom is normálisnak tekinthető, míg másnál a heti 3 alkalom a természetes.

Székrekedés kialakulhat gyógyszerszedés miatt is, de a kevés folyadékbevitel is lehet okozója, csakúgy, mint a mozgáshiány.

A székrekedés tünetei a kemény száraz széklet, ürítés után felfújtság, mintha nem adtunk volna ki mindent magunkból. A haspuffadás amiatt alakulhat ki, mert a belekben lévő baktériumok gázokat termelnek, azok viszont nem tudnak távozni, mert a széklet útjukat állja. Gyakran kialakulhat alvászavar, fejfájás, rossz közérzet, és esetenként hányinger is. A hosszan tartó kezeletlen székrekedés következtében akár vastagbélgyulladás is kialakulhat.

 - A székrekedést lehet diétával is kezelni, magyarázta Dr. Makkai. Amennyiben gondosan odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, akár gyógyszerek nélkül is meggyógyulhatunk. Íme néhány, a bélmozgást elősegítő étel: nyers zöldségek és gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, rostos kenyerek, müzlik, savanyított ételek, sózott hering, füstölt húsfélék, alkoholmentes italok (ásványvíz, gyümölcslevek), sör, édes ételek, savanyított tejtermékek: aludttej, joghurt, kefir. A diéta mellett a mozgásnak is rendkívül fontos szerepe van. Futással, hegymászással, biciklizéssel és úszással fokozhatjuk a belek aktivitását. Amennyiben gyógyszeres kezelésre kerülne a sor, nagyon oda kell figyelni. Túl hosszú használat esetén a szervezet függővé válhat, és ezt követően képtelen lesz a spontán székletürítésre.  

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: