2009-05-21 14:58:28• hírek • Szatmár.ro

Zűrzavaros éjszaka a fesztiválon

Május 22-én, pénteken kezdődik a harmadik Sorompók nélkül színházi fesztivál, melynek műsorán összesen hét magyar nyelvű előadás szerepel. A Harag György társulat színészei A bárónő és a komorna című stúdióelőadás mellett Ioan Luca Caragiale művével, a Zűrzavaros éjszaka című nagyszimpadi darabbal vesznek részt a fesztiválon.

Caragiale egyik legmulatságosabb és legtöbbet játszott komédiája a Zűrzavaros éjszaka. Ez a darab egy olyan humorban gazdag történet, amely az átlagember problémáit ábrázolja. Szerelem, megcsalás, féltékenység parodizálása sok komikus szituáció eredménye, egy nagyon színes nyelvi humor kíséretében.

A események a múlt század elején egy román kisvárosban játszódnak: erős de buta férfiak politikával és fegyverekkel játszanak, miközben a gyenge, de okos nők szövik hálójukat.

A történet főszereplője egy gazdag kereskedő, aki féltékenységében majdnem megöl egy joghallgatót, mert azt hiszi, hogy viszonyt folytat a feleségével. Fő bizalmasa mindenben támogatja, ám ő az, aki valóban viszonyt folytat az asszonnyal. A jogászhallgató életében, pedig feltűnik az asszony húga...

A férji megaláztatás, a felszarvazás éppoly tragikomikus, mint a forradalmi eszmékhez való ragaszkodás.

A színdarab szereplői abba a komikus hibába esnek, amelyet mindennapjainkban mi is elkövetünk, "nagy dolgokban" gondolkozunk, s így könnyedén átsiklunk az élet apróságai fölött. Ezért is örökérvényű ez a történet.

Árkosi Árpád Jászai- díjas, rendezőnek nem az volt a célja ezzel a rendezéssel, hogy Caragiale darabját úgy játsszák, mint a románok, hanem megőrizve a magyar színjátszás jó hagyományait, felmutatni annak értékeit, mindvégig tisztelve a szerző elképzeléseit és mondanivalóját.

A szatmár közönség a darabot május 24-én, vasárnap tekintheti meg, 19 órai kezdettel. Az előadásra egy !-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --> felnőtt jegy 10 lejbe, egy diák vagy nyugdíjas jegy 8 lejbe kerül.


A szatmári társulat a Zűrzavaros éjszaka című darabot adja elő
A szatmári társulat a Zűrzavaros éjszaka című darabot adja elő


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: