2011-03-14 10:24:32• hírek • Kocsis Zoltán

Zsugorodik a Galac előnye

A román élvonalbeli labdarúgó bajnokság 21. fordulója a Temesvár számára bizonyult nyerőnek: a bánságiak harmadik tavaszi meccsüket is megnyerték, tovább őrizve ezzel veretlenségüket. Ami ennél is fontosabb azonban, hogy a lilák hátránya két pontra csökkent Galaccal szemben.

Az etap leginkább várt találkozója kétségtelenül a bukaresti derbi volt, melynek fontosságát fokozta, hogy a Rapid és a Dinamo egyenlő pontszámmal álltak a bajnoki tabellán. A meccs előtti diskurzus mindkét oldalt azt emelte ki, hogy amelyik csapat nyerni tud a rangadón, annak még reális esélyei vannak a bajnoki címért folytatott versenyben. Nos, egyikőjük sem nyert....

Sőt, a hazai pályán játszó Rapid teljesítményén nem is nagyon látszott, hogy ők ezt a meccset meg is nyerhetik: bár a vasutasok az első negyed óra után a mezőnyjátékot legalább kiegyenlítetté tudták tenni, a Dinamo végig veszélyesebb volt. Torje már a 3. percben megszerezhette volna a vezetést a piros-fehéreknek, a folytatásban pedig Bakaj kétszer, Danciulescu és Alexe is közel állt a gólszerzéshez - utóbbit a kapufa állította meg. A Rapid első komoly helyzetét a szünet utáni percekben alakította ki, de Cesinha lövése nem volt elég pontos. Pancu veszélyeztetett még kevéssel később, majd ismét a vendégek következtek, de Danciuelscu és Torje sem járt sikerrel, így a döntetlennel egyik fél sem lehet teljesen elégedett.


A Rapid mintha feltartott kezekkel játszott volna a Dinamo ellen fotó: fcdinamo.ro
A Rapid mintha feltartott kezekkel játszott volna a Dinamo ellen fotó: fcdinamo.ro


Győzelemmel mutatkozott be a Steaua kispadján Sorin Cirtu: a rekordbajnok az újonc Branesti otthonában tudott nyerni. A piros-kékek játéka továbbra sem volt meggyőző és csak Surdu lesgóljával tudtak nyerni, de már az első félidőben többet lőttek kapura (Nicolita, Tanase, Bicfalvi révén), mint az azt megelőző két meccsen együttvéve. Az első nagy helyzet Avram révén a hazaiak előtt adódott, ezt követően viszont a vendégek átvették az irányítást, a 64. percben pedig a vezetést is megszerezték: Onofras a tizenhatos jobb széléről jövő rúgásszerű beadásába Surdu csúsztatott bele - lesről. A Branesti ezzel együtt is megmenthetett volna egy pontot, ám Coman nem tudta kihasználni Martinovics hibáját a 80. percben. Ennek ellenére a többet támadó Steaua összességében megérdemelten vitte el a három pontot.

Némileg váratlan pofonba szaladt bele a listavezető Galac, amely egy gólos vereséget szenvedett az újonc Marosvásárhely otthonában, mellyel négy győzelem után hagyta el ismét vesztesen a pályát. Az erdélyiek győzelme teljesen megérdemelt, hisz a meccs nagy részében irányították a játékot és Didi révén többször is megszerezhették volna a vezetést. Ez végül egy másik ex-CFR-játékosnak, Ruiznak sikerült a 67. percben. A folytatásban már hiába kapcsolt rá a Galac és hiába alakított ki egy-két ígéretes helyzetet Pena és Viglianti révén, Munteanu öngólveszélyes mentése is elkerülte a hazai kaput.

Ezt a ziccert a Temesvár nem hagyhatta ki, főleg, hogy a harmatgyenge Cariova volt a bánságiak ellenfele. A télen érkezett cseh szakvezető, Dusan Uhrin begyűjtötte sorozatban harmadik győzelmét tavasszal, a lila-fehérek ezúttal egy négyessel pakolták meg ellenfelüket. A Craiova fél óráig tartotta magát, bár a Temesvár addig is veszélyesebben játszott. A 36. percben aztán Zicu egy kapu előtti kavarodás végén talált a kapuba, majd négy perccel később Axente lövése Magerán változtatott irányt és lett kettő a hazaiak előnye. A második félidőben aztán a cseh légiós már önerőből is betalált, a hosszabbításban pedig Goga remek góllal tette kiütésessé a Temesvár győzelmét.

A 21. forduló eseményei után izgalmassá vált a bajnoki címért való versenyfutás, mivel a Temesvár a maga 43 pontjával két egységnyire megközelítette a Galacot. Amennyiben pedig hétfő este a Vaslui nyerni tud Brassóban, akkor a moldvaiak is négy pontra közelítik meg a listavezetőt.

Eredmények:
Pandurii - Beszterce 0-0

Branesti - Steaua 0-1
gól: Surdu (64.)

Kolozsvári Universitatea - Urziceni 4-2
gólok: Niculescu (34.), Machado (57.), Cristea (77.), Voican (93.) illetve Mihalcea (16., 49.)

Marosvásárhely - Galac 1-0
gól: Ruiz (67.)

Rapid - Dinamo 0-0

Sportul - Medgyes 0-1
gól: Eric (66., 11-es)

Temesvár - Craiova 4-0
gólok: Zicu (36.), Magera (40., 56.) Goga (91.)

Hétfői program:
Astra - Kolozsvári CFR 17.00
Brassó - Vaslui 20.30

Egy laza négyessel küldte haza Craiovát a Temesvár fotó: poli.tm.ro
Egy laza négyessel küldte haza Craiovát a Temesvár fotó: poli.tm.ro


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: