2017-01-12 19:01:25• hírek • Szatmár.ro

Zsúfolt házas volt az első újévi koncert a filharmóniában

Lépcsőkön és pótszékeken is ültek a komolyzene szerelmesei a csütörtöki ünnepi újévi koncert alkalmával a Dinu Lipatti Filharmóniában. A bécsi újévi koncertek hangulatát idézték meg a Strauss művek, emellett két tehetséges zongoraművésznő játszott szólót az ünnepi alkalmon.

Napokkal a koncerteket megelőzően elfogytak a jegyek a Dinu Lipatti Filharmónia ünnepi újévi koncertjeire. Mert igen, idén is két újévi koncertet hirdettek meg - és úgy tűnik, hogy talán ez sem elég. Csütörtökön 18.30-kor tartották az elsőt, amelyik zsúfolt házas volt: nem csak a nézőtéren, hanem a földszinti és emeleti erkélyekben is elfogytak a helyek, sőt, már az emeleti nézőtér lépcsőin sem maradt szabad hely.

A szimfonikus zenekart ez alkalommal Romeo Rimbu vezényelte, a Nagyváradi Egyetemen oktató művész a zeneművek között hosszabb-rövidebb felvezetőket mondott és ő kívánt a filharmónia nevében sikerekben és megvalósításokban gazdag új évet a hallgatóságnak.

A koncertet Franz von Suppé Könnyűlovasság-nyitánya indította, majd Saint-Saens Az Állatok Farsangja következett, két szólista közreműködésével. Ők szatmári gyökerekkel rendelkező ifjú és csinos zongoraművésznők voltak: Stier Alexa-Dorottya és Alexandra Prodaniuc, akik Manfrédi Annamária tanítványai voltak.

Stier 1997-ben született Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum diákja volt, és már első osztályos kora óta zongoraversenyeken vesz részt. 2014-ben és 2015-ben az edinburghi Erskine Stewart's Melville Community Zenekar szólistája volt. 2016-ban Glasgowban, Newcastleben és Enschedenben tartott komolyzenei versenyeken ért el remek eredményeket.

Alexandra Prodaniuc is az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumból indult, karrierje során többször fellépett már a szatmári filharmonikusokkal, de volt szólóestje Bécsben is. A bécsi konzervatóriumban mesterizett, jelenleg a Bataclana Quintett tagja.

A koncert második részében főleg Johann Strauss művei szóltak, hallhattuk a Kék Duna keringőt, a Tik-Tak Polkát, a Bandita Galoppot és a Pezsgő Polkát is. Romeo Rimbu karmester egyik szerzeménye, a The whistling walz is elhangzott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: