2006-06-12 20:48:07• hírek • Szatmár.ro

Zsírsavak és egészség?

wq1.jpgKi gondol 25-30 évesen a szívinfarktusra, az agyvérzésre vagy az érszűkületre?
Önmegvalósítás, utazás, szerelem, családalapítás… Fiatalon elsősorban ezek a dolgok foglalkoztatják az embert. Ha a listára felvesszük a szívbarát életmódot is, nagy esélyünk van a hosszú és boldog életre.

Ki gondol 25-30 évesen a szívinfarktusra, az agyvérzésre vagy az érszűkületre? Valószínűleg nem sokan, és ez is így van rendjén. Vagy mégsem? Vajon melyikőnk lenne elégedett, ha látná magát 10, 20 vagy 30 év múlva?

Pedig fiatalon csak néhány apróságra kellene odafigyelnünk ahhoz, hogy évtizedek múltán is az igazán fontos dolgokkal foglalkozhassunk, és ne azon kelljen keseregnünk, hogy itt fáj, ott szúr, amott pedig szorít…

Az egészségünket nagyban befolyásolja a szív- és érrendszer épsége, amelyet rendszeres testmozgással és tudatos étkezéssel, sok zöldség, gyümölcs, fehér húsok, tengeri halak valamint a minőségi zsírsavakat tartalmazó olajok és a belőlük készült margarinok és majonézek fogyasztásával őrizhetünk meg.

Felmerül a kérdés: zsírsavak és egészség? Bár furcsán hangzik, mégis tény, hogy a megfelelő minőségű zsírok fogyasztása hozzátartozik a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A halászatból élő népcsoportok a tengeri halak húsában található omega-3-zsírsavaknak köszönhetően hírből sem ismerik a szívbetegségeket Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis csökkentik a szívbetegségek kockázatát, mert mérséklik a koleszterinszintet, javítják a keringési rendszer működését, ezáltal gátolják az érelmeszesedés kialakulását.

Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása már önmagában is segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, csakúgy, mint a B6, B12 vitaminok és a folsav. A B6, B12 vitaminokban és a folsavban gazdag étrend ugyanis hozzájárul az erek rugalmasságának és épségének megőrzéséhez így csökkentve az infarktus kialakulásának a kockázatát.

A szívbarát termékek, például a margarin (és majonéz) nemcsak omega-3 zsírsavakban gazdag, de tartalmaz B6, B12 vitaminokat illetve folsavat is. Ha ezt választod, egy kicsi de annál fontosabb lépést teszel annak érdekében, hogy 10, 20 vagy 30 év múlva is csak az igazán fontos dolgokkal kelljen foglalkoznod. Mert az élet ezekről szól…

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: