2012-03-30 21:36:58• hírek • MTI

Zsarolás miatt három év felfüggesztettet kapott Nastase

Három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon Adrian Nastase volt román miniszterelnök, akit azonban nem korrupciós bűncselekmény, hanem zsarolás miatt ítéltek el - közölte pénteken a román legfelső bíróság.

A Zambaccian név alatt ismertté vált dossziéban az ügyészek azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy 2002 és 2004 között összesen 630 ezer euró értékben fogadott el vesztegetési pénzt. A bírák azonban a megvesztegetés elfogadásának vádja alól felmentették, és zsarolás miatt szabtak ki a politikusra és annak feleségére három-három év felfüggesztett börtönbüntetést. A politikus feleségét is megvesztegetés elfogadásában való bűnrészességgel vádolták az ügyészek, de a bíróság őt is felmentette a korrupciós vád alól.

Ion Cazacu, a politikus védőügyvédje elégedettségének adott hangot azért, hogy védenceit felmentették a korrupciós vádak alól. Az ügyvéd ugyanis korábban kifogást emelt az ügyészek által bizonyítékként bemutatott bankjegyek ellen. Az ügyvéd szerint ugyanis a dollárbankjegyek egy része, amelyeket az ügyészek lefoglaltak, és a megvesztegetés bizonyítékaként mutattak be a bíróság előtt, a 2002-2004 utáni időszakból származnak, hiszen a rajtuk szereplő nyilvántartási szám szerint az amerikai kincstár nem a szóban forgó időszakban, hanem később nyomtatta. Így az ügyvéd szerint azokat a bankjegyeket Nastase nem kaphatta megvesztegetésként 2002 és 2004 között.

A vádirat szerint Nastase 2006-ban, amikor még a román képviselőház elnöki tisztségét töltötte be, és már folyamatban volt ellene az ügyészségi vizsgálat, megfenyegette az ügy egyik érintettjét, Ioan Paunt, Románia akkori kínai konzulját, aki az egyik tanú volt a volt kormányfő elleni megvesztegetési gyanúsítások esetében. Nastase pénteken kijelentette, hogy nem ért egyet a bíróság döntésével, és megfellebbezi az ítéletet a legfelső bíróságon.

Nastase ellen ez már a harmadik per, amelyben első fokú ítélet született. Az elsőben felmentették, miután az ügyészeknek nem sikerült bizonyítaniuk, hogy Nastase azért nevezte volna ki kormányfőként 2000-ben a pénzmosásellenes hivatal vezetőjét, hogy az eltüntesse a felesége ellen indított vizsgálat nyomait egy vitatott örökség kapcsán. A második perben két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a volt miniszterelnököt, akit abban találtak vétkesnek, hogy illegálisan gyűjtött pénzt a 2004-es államelnök-választási kampányra, amelyben Nastase jelöltként vett részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: