2010-05-12 15:42:06• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Zoli, nyerd meg nekünk!

Az angol Fulham és a spanyol Atlético Madrid szerdai, hamburgi csatája lesz a labdarúgó Európa Liga történetének első döntője, ugyanis korábban máshogy nevezték a sorozatot.

A küzdelem 1958-ban, még Vásárvárosok Kupája néven indult, 1971 óta nevezték UEFA Kupának, amelyet a 2009/10-es szezonban váltott fel az Európa Liga.

Az eddig lejátszott döntők olasz, angol és spanyol fölényt hoztak: előbbiek 10-10 elsőséggel büszkélkedhetnek, míg az ibériaiak már 11-szer iratkoztak fel a serlegre.

A magyar résztvevők eddigi egyetlen sikerét 1965-ben az FTC aratta: a zöld-fehérek Fenyvesi Máté fejesgóljával 1-0-ra győzték le Torinóban a Juventust. A ferencvárosiak 1968-ban az angol Leeds Unitedtől kaptak ki a fináléban, egy évvel később pedig az Újpesti Dózsa a Newcastle United ellen maradt alul a VVK-döntőben. A Videoton 1985-ben a Real Madriddal játszott a trófeáért, s a hazai 3-0-ás vereség után a spanyolországi visszavágón - az 1998-ban elhunyt Májer Lajos góljával - 1-0-ra nyert.


Az Európa-liga serlege a  hamburgi Noardbank Arénában fotó: fulhamfc.com

Az Európa-liga serlege a  hamburgi Noardbank Arénában fotó: fulhamfc.com


Az UEFA Kupa, illetve a VVK legeredményesebb csapatai az egyformán 3-3 elsőséget szerzett spanyol FC Barcelona és FC Valencia, az olasz Juventus és Internazionale, valamint az angol FC Liverpool.

Hogy mekkora eredmény lenne, ha Gera Zoltán és a Fulham elhódítaná a serleget, azt remekül jelzi, hogy magyar játékos utoljára 2003-ban nyert európai kupát: Buzsáky Ákos a José Mourinho edzette Porto színeiben az UEFA-kupában diadalmaskodott. A Queens Park Rangers futballistája azonban akkor kevéssé játszott főszerepet a portugálok menetelésében: mindössze egy találkozón lépett pályára.

Gera hőssé válhat

A labdarúgó Európa Liga hamburgi fináléjának hőse akár Gera Zoltán is lehet: a magyar támadó az idén egy sor sorsdöntő találatot jegyzett az Európa-ligában. Gerzson betalált az utolsó csoportmeccsen, a bázeli győzelem pedig a londoniak továbbjutását jelentette. A 63-szoros válogatott játékos aztán tavasszal lendült igazán formában: gólt szerzett a címvédő Sahtar Donyeck ellen, duplázott a Juventus ellen, majd ő szerezte a Hamburg elleni elődöntő mindent eldöntő találatát. Egyedül a Wolfsburg úszta meg Gera-gól nélkül, ám az egykori Ferencvárosi kedvenc egy gólpasszal járult hozzá a német bajnok kiejtéséhez.

Mindkét gárdának komoly gondot jelentett az utazás az izlandi vulkánkitörés okozta légi fennakadások miatt. A spanyolok eredetileg kedden keltek volna útra, azonban a várható nehézségek miatt a klub illetékesei az időpontot hétfőre módosították. Az angol klub szintén jelezte, nem biztos, hogy el tud repülni a német kikötővárosba. Nagy kérdés lehet, hogy melyik együttest viselték meg jobban az utazás körüli bizonytalanságok. "Ez alaposan megnehezítette a felkészülésünket" - mondta Roy Hodgson, a Fulham trénere.

A londoniaknál az Európa Ligában Gerához hasonlóan hatgólos Bobby Zamora és az együttesben szintén meghatározó Damien Duff játéka egyaránt sérülés miatt kérdéses, de Hodgson szerint mindkettejük szereplése valószínűsíthető. A magyar támadó helye szinte megkérdőjelezhetetlen a kezdőcsapatban, már csak azért is mert - Zamorával holtversenyben - hat találatával a Fulham legeredményesebbje a sorozatban, ráadásul ő lőtte a londoniak továbbjutást érő gólját a Hamburg elleni elődöntő visszavágóján.


Gera Zoltán hőssé válhat Hamburgban fotó: fulhamfc.com
Gera Zoltán hőssé válhat Hamburgban fotó: fulhamfc.com


Quique Sanchez Flores, az Atlético Madrid mestere nagyon bízik a csapat szurkolóiban is: „ Remélem, minél többen eljönnek Hamburgba, mert az eddigi mérkőzéseinken csodálatos hangulatot teremtettek, ez pedig nagy támogatást jelentett a csapatomnak". A spanyol gárdát 15 ezer drukkere kísérné el a finálé helyszínére, köztük Fülöp herceg is.

A tapasztalatot tekintve egyértelműen az Atléticónál van az előny. Egyrészt nemzetközi szinten rutinosabb futballisták alkotják, mint például José Antonio Reyes, Diego Forlán, vagy éppen Sergio Agüero, másrészt a klub már ötödik európai kupadöntőjére készül. Igaz ebből hármat elbukott a madridi alakulat: 1974-ben a BEK-, míg 1963-ban és 1986-ban a KEK-fináléban maradt alul. Az egyetlen sikerét 1962-ben aratta a KEK elhódításával. A Fulham ugyanakkor 131 éves története során soha semmilyen trófeát nem nyert sem Angliában, sem nemzetközi szinten, egyetlen jegyzett sikere a 2002-es Intertotó-sorozat volt.


Forlan az Atletico egyik legveszélyesebb játékosa
Forlan az Atletico egyik legveszélyesebb játékosa


A két gárda hétvégi főpróbája közül a Fulhamé sikerült rosszabbul, ugyanis kikapott 4-0-ra az Arsenal vendégeként, így 12. helyen végzett a Premier League-ben. Az Atlético 1-1-es döntetlent játszott a Sporting Gijón otthonában, ezzel egy fordulóval a Primera División vége előtt a kilencedik helyen áll.

Európa Liga, döntő:
Atlético Madrid -Fulham
21:45
Hamburg, vezeti.: Nicola Rizzoli (olasz)
A várható kezdőcsapatok:
Atlético Madrid: David De Gea - Tomas Ujfalusi, Luis Perea, Alvaro Dominguez, Antonio Lopez - José Antonio Reyes, Raul Garcia, Assuncao, Simao - Diego Forlán, Serio Agüero
Fulham: Mark Schwarzer - John Pantsil, Brede Hangeland, Aaron Hughes, Paul Konchesky - Damien Duff, Dickson Etuhu, Danny Murphy, Simon Davies  - Gera Zoltán, Bobby Zamora

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: