2014-04-07 15:03:46• hírek • Zöldséget termesztetne a romákkal a megyei tanács

Zöldséget termesztetne a romákkal a megyei tanács

Zöldséget termesztetne és azt értékesíttetné a Szatmár Megyei Tanács a szociálisan sérülékeny társadalmi rétegek tagjaival és a romákkal. Többek között erről tárgyalt Adrian Stef megyei tanácselnök a svájci nagykövettel csütörtökön.

A megbeszélésen Stef és Jean-Hubert Lebet mellett részt vett Laczikó Enikő államtitkár valamint Löchli Terézia, a Caritas általános igazgatója. A tárgyalás központi témája a szociálisan veszélyeztetett társadalmi rétegek valamint a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációja volt. Itt merült fel annak a lehetősége, hogy Szatmár megyében létre kellene hozni egy olyan szociális jellegű gazdasági társaságot, amelyben a romák és a társadalmi perifériára szorultak dolgozhatnának, hasznosnak és felelősnek érezhetnék magukat.

A konkrét tervek között szerepel pedig a zöldségtermesztés és a megtermelt zöldségek értékesítésének lehetősége is. A jelenlévők megegyeztek abban, hogy igyekeznek megtalálni a szükséges finanszírozási forrásokat a föld megvásárlására, egy olyan adminisztratív épület megépítésére, amely egyben lakhatási lehetőséget is biztosítana.

Stef biztosította partnereit, hogy a megyei tanács eddig is igyekezett civil szervezetekkel, roma szervezetekkel közösen olyan projekteket támogatni, amelyek előmozdíthatják az érintettek munkaerő-piaci integrációját. Ilyen projektek voltak a különböző képzési tanfolyamok, amelyek során többek között az asztalosság, a szabóság, a kézművesség, a gondozói vagy a gyermekőrzői tevékenységek alapjainak elsajátítását igyekeztek segíteni. Az elnök elmondta, a tanács a továbbiakban is hajlandó anyagilag is támogatni a romák munkaerő-piaci integrációját, munkahelyteremtést.

Szintén a megyei tanács és a prefektúra támogatásával április 8-án, kedd délután 15.00 órakor veszi kezdetét a Nemzetközi Romanap. A Szakszervezetek Művelődési Házában tánc és énekbemutatókat tartanak a tasnádi, mikolai, mezőteremi és felsőboldádi roma tánccsoportok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: