2016-01-21 17:51:44• hírek • Kocsis Zoltán

Mindennel és mindent csempésztek – még borostyánt is

Borostyán
Borostyán

Földön, vízben és levegőben is szállították tavaly (is) a cigarettát a csempészek, elsősorban az ukrán-román határon. Csak az előző évben közel félezer csempész ellen indítottak eljárást a Máramarosszigeti Határőrség körzetében - azaz Románia Szatmár, Máramaros és Suceava megyei határszakaszain.

Az intézmény által a napokban nyilvánosságra hozott évértékelőből kiderült, hogy az említett három megyében 2015-ben 508 személy ellen indítottak eljárást cigarettacsempészet vádjával. Az elmúlt tizenkét hónapban a három megyében 36 házkutatást tartottak és hat bűnszervezetet számoltak fel. Összesen 2,4 millió doboz cigarettát foglaltak le: 114.400 dobozt Szatmár, 1,3 milliót Máramaros és 997.650 dobozt Suceava megyében. Amennyiben ez a termék a piacra kerül, 4,8 millió eurós kárt okoz az államkasszának.

A csempészek eszköztára kimeríthetetlennek bizonyult: a cigit megpróbálták teherautón fák között, hűtőkamionokban, bútorok közé rejtve, csónakon a Tiszán, nehezen megközelíthető hegyi szakaszokon lovakkal, vízhatlan ruhába öltözött búvárok által, siklóernyőn, drónokkal, lovasszekérrel, személygépkocsikban nagy gonddal kialakított rejtekhelyeken vagy éppen testre rögzítve bejuttatni Romániába.

Az előző esztendőben Szatmár megye határátkelőinek (Halmi, Pete, Csanálos) munkatársai 2,2 millió lej értékű árut koboztak el (Máramarosban 13,7, Suceavaban 10,3 milliót). Ezek között találunk - a dohányáruk mellett - 180 járművet, 266 köbméter fát, 166 darab féldrágakövet és 26,8 kilogramm... borostyánt.

Az előző évben 33 lopott autót tartóztattak fel (melyek értéke 355.000 euró) és 39 személy ellen indítottak eljárást. A határrendészek a három megyében 105 migránst fogtak le és 16 embercsempészt vettek őrizetbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: