2015-09-08 16:53:41• hírek • Szatmar.ro

Zöld út a magyar nyelv napjának

Pozitívan véleményezte mai ülésén a képviselőház emberjogi, egyházügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottsága a magyar nyelv napjáról szóló törvénytervezetet - tájékoztatta portálunkat Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a bizottság titkára.

A képviselő elmondta, a törvénytervezetet a két ház RMDSZ-frakciója közösen nyújtotta be idén májusban. A 25 törvényhozó által kezdeményezett tervezet szerint november 13-át ezentúl Romániában is a magyar nyelv napjaként tartanák számon. A magyar nyelv napján közösségi, kulturális rendezvényeket, előadásokat lehet szervezni, a tanintézményekben is megemlékeznek e napról, s az ebből az alkalomból megtartott művelődési rendezvényeket az önkormányzatok is támogathatják. E napról az egész Kárpát-medencében megemlékeznek, Magyarországon 2011-ben hoztak törvényt a megünnepléséről.

„Nyelvében él a nemzet - mondta elsőként a máig érvényes mondatot Széchenyi István, s hogy mennyire igaza volt, azt nap mint nap tapasztalhatja a romániai magyar közösség" - hangsúlyozta Kereskényi, aki szerint anyanyelvünket használni, kiharcolt nyelvi jogainkkal pedig élni kell.

A magyar nyelv napjáról szóló törvénytervezetről a Képviselőház határoz döntőházként, miután megkapja a művelődési bizottság jelentését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: