2008-11-04 12:26:29• hírek • Szatmár.ro

Zöld ház program

November 3-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium elindította Zöld ház elnevezésű programját, mely keretében környezetbarát fűtési rendszerek beszerelését támogatják a Környezetvédelmi Alapból.

A program értelmében a Környezetvédelmi Alap finanszírozást nyújt mindazoknak, akik szeretnék lakásaikat környezetbaráttá tenni, beleértve magánszemélyeket, lakószövetségeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat, gazdasági szereplőket, illetve közbirtokosságokat is. A finanszírozás értéke változó. Magánszemélyek esetében elérheti a befektetés 90%-át, de nem lehet több, mint 25.000 lej. Gazdasági szereplők például a berendezés felére kaphatnak támogatást, de a finanszírozás nem haladhatja meg a 250.000 lejt. Önkormányzatok és tanintézmények 60%-os támogatásban részesülhetnek, de a finanszírozás értéke nem haladhatja meg a 300.000 lejt. Civil szervezeteket ugyanolyan arányban támogatnak, mint magánszemélyeket.

Napjainkban már könnyen vásárolhatunk például napelemeket, hőszivattyúkat vagy kisebb szélmalmokat is.

Minthogy ezek a technológiák drágák, a Környezetvédelmi Minisztérium a költségek csökkentésével szeretné használatukat népszerűsíteni. Célunk, hogy országunk lakosai környezetbarát technológiákon alapuló fűtési berendezéseket használjanak. Idővel 60%-al kevesebbet fogunk fizetni a vízért, 30%-al kevesebbet pedig a fűtésért - magyarázta Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter. A cégek, önkormányzatok, tanintézmények november 28-ig kérvényezik a klasszikus fűtés napenergiával való kiegészítését.

December 20-ig közzé teszik azoknak a cégeknek a listáját, melyek számára engedélyezi a minisztérium ezeknek a rendszereknek a beszerelését. Az állampolgároknak ezeknél a cégeknél kell majd kérvényezniük az adott környezetbarát rendszer beszerelését 2009 január 5-től kezdődően. A környzetvédelmi ügynökségek feladata ezen program népszerűsítése, ezért bővebb információkat a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől lehet kérni a 0261 736003-as telefonszámon, valamint office@apmsm.ro internetes címen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: