2016-10-10 14:32:02• hírek • Agerpres

Zöld ház - 10 ezer magánszemély pályázatát támogatják

Jakab István
Jakab István

A Zöld Ház program idei költségvetéséből a magánszemélyek számára elkülönített keret hozzávetőlegesen 10.000 pályázat támogatására lesz elegendő - nyilatkozta hétfőn az AGERPRES hírügynökségnek a Környezetvédelmi Alap elnöke. Jakab István hozzátette: amennyiben igény mutatkozik rá, szóba jöhet a program költségvetésének bővítése.

"A magánszemélyeknek szánt 60 millió lejes keretet a lakosság számával arányosan osztottuk el a megyék között (...) Magam is értesültem arról, hogy egyes megyékben nagyon nagy az érdeklődés a program iránt. Hétfő reggel 8 órakor megálltam a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség székhelye előtt, és ott minden rendben zajlott, nem láttam 50 személynél többet. Másutt nagyobb az igénylők száma, sorban állnak az emberek" - mondta Jakab István.

Elmondása szerint amennyiben nagyon sok igénylés érkezik magánszemélyek részéről, előfordulhat, hogy átcsoportosítják a jogi személyek számára elkülönített támogatási keret egy részét.

"A nap végén már látni fogjuk, hány igénylést jegyeztek, milyen ütemben fogy a támogatási keret, rálátásunk lesz az egyes megyék közötti különbségekre is. A holnapi nap végén pedig eldönthetjük, hogy újraosztjuk-e a kevés igénylést jegyző megyékben megmaradó pénzt, vagy milyen formában bővítjük a költségvetést. A legegyszerűbb az lenne, ha elvennénk a jogi személyek számára elkülönített keretből, amelyet aztán utólag lehetne még pótolni. Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy azok az emberek, akik egy vagy akár két napon át sorban álltak, részesüljenek a támogatásból" - fogalmazott Jakab István.

Október 10-e az első nap, amikor a magánszemélyek benyújthatják kérelmezési iratcsomóikat a Zöld Ház program keretében. Több megyében, köztük Maros, Kovászna, Brassó, Fehér, Szatmár és Szilágy megyében is hosszú sorok kígyóztak hétfőn a megyei környezetvédelmi ügynökségeknél. Magánszemélyek számára október 24-e a határidő, a jogi személyek jelentkezését pedig október 17-e és november 14-e között fogadják. A nyomás nélküli napkollektorok beszerelésére 3.000 lejes, a nyomásos napkollektorok beszerelésére 6.000 lejes, hőszivattyúkra legtöbb 8.000 lejes támogatás igényelhető. Ebben az évben összesen 94 millió lejt szán erre a célra a Környezetvédelmi Alap, ebből 60 millió lejre magánszemélyek, 34 millió lejre jogi személyek pályázhatnak. (Agerpres.ro)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: