2008-01-09 16:35:19• hírek • István Löchli

Zöld áramköri kártyák - az ólommentes számítógép

 Kevésbé szennyező anyagokat használ a Fujitsu Siemens.
A Siemens kitiltja a szennyező anyagokat elektronikus komponenseiből és számítógépeiből. 2006-ban az EU direktívát adott ki, amely sok elektronikus készülékre megtiltja az ólom használatát.

Emiatt a Siemens Corporate Technology berlini kutatói folytatják a már évekkel korábban megkezdett munkát, és tovább dolgoznak az ólommentesen forrasztott áramköri lapok gyártásának optimalizálásán. Hosszú távon a Siemens a jogi követelményeket is meghaladva a brómtartalmú égésgátló/késleltető anyagok kiváltására is törekszik, mert ezek égéskor rákkeltő anyagokat szabadítanak fel. Helyettük lehetőség szerint foszfortartalmú szerves vegyületeket alkalmaznak, amelyek kisebb kockázatot jelentenek a egészségre, de megakadályozzák a láng nélkül égő tüzek keletkezését rövidzárlat esetén. A Fujitsu Siemens máris beépített ilyen kevéssé szennyező anyagokat egy általa gyártott különleges PC-be, és a Siemens által gyártott vagy gyártatott "'zöld PC" is garantáltan ólom- és brómmentes. Ez utóbbi ipari számítógép, melyet a cég nagy ügyfeleinek gyárt, egyes esetekben egy 60 W-os izzólámpánál is kevesebb áramot vesz fel, emellett több mint 90%-ban újrahasznosítható.
 
Ezek az eco-PC-k különösen a skandináv országokban aratnak nagy sikert, nem utolsó sorban azért is, mert az ott érvényes, illetve megkövetelt Nordic Swan környezeti tanúsítvány rendkívül szigorú követelményeket állít, melyeknek egyelőre világszerte csak a Siemens zöld PC-je tud eleget tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: