2012-06-07 15:53:02• hírek • Kocsis Zoltán

Zidane-utód nélkül, közel két éve veretlenül

A 2008-as Európa-bajnokságra világbajnoki döntősként érkezett Franciaország, aztán tovább se tudott jutni a csoportból. Igaz, pokoli négyes volt, mert ott volt a világbajnok Olaszország, valamint Hollandia és Románia. Két évvel később, a dél-afrikai világbajnokságon a gallok ismét gyalázatosan teljesítettek, a házigazdákat, Mexikó és Uruguay alkotta csoportba is beragadtak. Most viszont önbizalomtól duzzadva vághatnak neki az újabb kontinenstornának.

Laurent Blanc szövetségi kapitány első két meccsét elveszítette ugyan, azóta viszont csapata nem talált legyőzőre. Ez a sorozat pedig már 2010 szeptembere óta tart. Nem véletlen tehát, hogy a franciákat az esélyesek közé sorolják a szakemberek. Amennyiben ez összejönne, akkor a gallok beérnék az örökranglistát három Európa-bajnoki trófeával vezető Németországot.

Amint azt megszokhattuk, a franciák a világ legnagyobb csapataiban légióskodnak: Patrice Evra a Manchester Unitedben, Gael Clichy és Samir Nasri a Manchester Cityben, Philippe Mexes a Milanban, Florent Malouda a Chelsea-ben, Franck Ribery a Bayern Münchenben, Karim Benzema pedig a Real Madridban. És akkor még nem említettük a francia nagy klubok, az Olympique Marseille (Steve Mandanda, Alou Diarra), Olympique Lyon (Hugo Lloris, Anthony Reveillére) és a Paris St.Germain (Bliase Matuidi, Jérémy Ménez) futballistáit.

A tény, hogy európai sztárklubokban szerepelnek, azt is jelenti, hogy kellő rutinnal vannak felszerelkezve ahhoz, hogy egy ilyen nehéz tornán sikerrel szerepeljenek. A fiatalos lendületet pedig Yan M'Vila vagy Marvin Martin adhatja. Hosszú sérülése után visszakerült a csapatban a még mindig csak 25 éves Hatem Ben Arfa is.

Nincs viszont a csapatban sérülése miatt Jérémy Toulalan (Malaga) és kimaradt a Real Madridban csak perember Lassana Diarra is. A legmeglepőbb hiányzó viszont Yoann Gorcouff, akit pályafutása kezdetén Zinedine Zidane utódjaként könyveltek el, a Lyonban viszont gyenge szezont futott, sérülései miatt csak 13-szor lépett pályára a bajnokságban.

Ezzel szemben kirobbanó formában volt egész évben Benzema, aki 21 góllal terhelte meg a Real Madrid ellenfeleinek hálóját. Szintén elégedett lehet Ribery is (annak ellenére, hogy a Bayern minden címről lemaradt), 12 góllal segítette bajor klubját. A meglepetésember viszont Olivier Giroud lehet. A meglepetésbajnok Montpellier csatára 21 gólt rúgott a Ligue1-ban, számára komoly áttörést hozhat ez az Európa-bajnokság.

Franciaország rögtön az egyik rivális Anglia ellen kezdi a nyári szereplést. Az ott elért eredmény nagyban befolyásolhatja aztán, hogy miként szerepel a gall kakas a tornán. Egy esetleges végső siker is benne lehet a kalapban.

A franciák kerete:
K
apusok: 23 Cédric Carrasso (Bordeaux), 1 Hugo Lloris (Lyon), 16 Steve Mandanda (Marseille)
Védők: 22 Gaël Clichy (Man. City), 2 Mathieu Debuchy (Lille), 3 Patrice Evra (Man. Utd.), 21 Laurent Koscielny (Arsenal), 5 Philippe Mexes (Milan), 4 Adil Rami (Valencia), 13 Anthony Réveillere (Lyon)
Középpályások: 6 Yohan Cabaye (Newcastle), 18 Alou Diarra (Marseille), 15 Florent Malouda (Chelsea), 19 Marvin Martin (Sochaux), 12 Blaise Matuidi (PSG), 17 Yann M'Vila (Rennes), 11 Samir Nasri (Man. City), 7 Franck Ribéry (Bayern München)
Támadók: 20 Hatem Ben Arfa (Newcastle), 10 Karim Benzema (Real Madrid), 9 Olivier Giroud (Montpellier), 14 Jérémy Ménez (PSG), 8 Mathieu Valbuena (Marseille)

A francia válogatott programja:
Franciaország - Anglia jún. 11., 19.00
Franciaország - Ukrajna jún. 15., 19.00
Franciaország - Svédország jún. 19., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: