2020-07-10 16:10:05• hírek • Bede Emőke

Zéró tolerancia az ittas vezetőkkel szemben

Péntek reggel, 6 és 9 óra között baleset-megelőző akciót szervezett a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség közlekedési osztálya. Ez alkalommal kifejezetten azokra az autóvezetőkre vadásztak, kik alkoholos befolyás alatt ültek volán mögé.

E röpke három óra leforgása alatt is sikerült öt olyan autóvezetőt kiszűrni, akinek leheletében alkoholt érzékelt a szonda, még ha csak egészen kicsi mennyiségben is. Négy esetben 0,03 és 0,07 mg/l közötti értéket mért a készülék, s bármily kevésnek is tűnhet ez sokak számára, a közlekedési rendőrök nem ismertek kompromisszumot: e személyek jogosítványát 90 napra felfüggesztették. Az ötödik delikvens, egy 49 éves batarcsi férfi azonban nem úszta meg ennyivel: ő 0,50mg/l-es értéket fújt, mely már elég volt ahhoz, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményezzenek ellene.


Az alkoholfogyasztás csökkenti az érzékszervi és motoros képességeket

Egy éber, tehát kellőképp kipihent és figyelmes ember reakcióideje, ha hirtelen fékeznie kell, kb. egy másodpercre tehető, ám alkoholfogyasztás esetén ez az idő megnő. Egy 90 km/h-val haladó autó ugyancsak egy másodperc alatt kb. 25 métert tesz meg, a teljes megállásig megtett féktáv pedig akár 86 méter is lehet. Az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés idején, a reakcióidő lassulása által tehát e féktáv is jelentősen megnőhet, mely közvetve azt jelenti, hogy az ittas autóvezető potenciális veszélyt jelent a forgalom többi résztvevőjére. Csökkent képességei ugyanis könnyen balesetet eredményeznek, ugyanakkor az ittas állapotban levő sofőrök hajlamosabbak egyéb, akár veszélyes helyzeteket eredményező szabálysértéseket is elkövetni – hívja fel a figyelmet a rendőrség.


A hatályos törvények szerint az a sofőr, kinek légalkoholszinte meghaladja a 0,80 mg/l-t (vagy véralkoholszinte a 0,40 mg/l), egytől öt évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, de ha börtön nem is lesz a dologból, az autóvezető jogosítványát a nyomozás teljes idejére mindenképp felfüggesztik. Az ezen értékek alatti alkoholfogyasztást legalább 9, de akár 20 ponttal is szankcionálhatják, kiegészítő intézkedésként pedig bevonják a jogosítványt 90 napra. A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség tehát minden autóvezetőt arra int, hogy saját és mások testi épsége érdekében NE üljenek autóba alkoholfogyasztás után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: