2018-10-15 18:32:25• hírek • x

Zenével az önkifejezés, a szépérzék és a motorikus készségek fejlesztéséért

Kezdetét vette a Zeneovi, olyan délutáni zenés foglalkozás Szatmárnémetiben, mely a kicsik zenei képzettségét alapozza meg, de nem csak hagyományos értelemben. A foglalkozásokat Gál Annamária ének-zene szakos tanárnő a modern, formabontó zeneoktatási módszerek segítégével teszi egyedivé.

A zenei előkészítő nem csak a hallást vagy a ritmusérzéket, hanem a bátor önkijezesét, a mozgáskoordinációt is fejleszti, valamint megismerteti a gyermekekkel a zeneelmélet alapjait és a hangszerekkel is találkoznak a gyerkőcök.

 

Az egyik ilyen, Gál Annamária által a Zeneoviban is alkalmazott zeneoktatási módszer a Dalcroze-euritmia.

 

 

Emile Jaques-Dalcroze (1865-1950) svájci francia zeneszerző, zenetanár, a XX. század első felében a merev szolfézstanítást kívánta oldani az érzékekre és az érzésekre való hatással. 

 

Nevelési rendszere „Dalcroze-euritmia” néven vonult be a köztudatba, amit magyarul ritmikus tornának vagy mozgásnak nevezhetünk. Módszerének célja, hogy a zene segítségével összhangba hozza az egyén értelmi és testi képességeit. Sajátossága pedig, hogy a zenei érzéket és a tájékozottságot testmozgáson keresztül fejleszti ki. Alapelve: a hangszertanulást előzze meg a ritmikus mozgás gyakorlása.

 

 

Az euritmia görög eredetű kifejezés, jelentése szép, jó, harmonikus mozgás. S. Pintye Mária megfogalmazásában „Az euritmia lélekkel teli testi kifejezésformát öltő belső mozdulat.”

 

A ritmikus mozdulatok a tanár improvizált zongorajátékával függnek össze. A tanár a rögtönzést váltogatja, a tanulók a saját mozgásukat ehhez igazítják – állandó figyelemre késztetve őket. Először a járást gyakorolják, de csak akkor, ha szól a zene. Ha a zene nem szól, csendben és mozdulatlanul maradnak. Kezükkel, testükkel a dallam rajzát ábrázolják, irányváltoztatással jelzik a frázis végét.  A dinamikai kontrasztokat a mozdulataik nagyságának változása mutatja. További fokozatként kétféle ritmust érzékeltetnek egyszerre, például a zongora jobb kezének zenéjét tapssal, a bal kéz zenéjéhez lábbal igazodnak.

 

 

Az euritmiában minden hangzónak van egy testtel kifejezhető alapmozulata, mely nem önkényesen jött létre, hanem attól függően, hogy abban a hangzóban milyen képi tartalom sűrűsödött össze korábban, valamint milyenek a hang képzésének karakterjegyei. A magánhangzók inkább a beszéd lelki tartalmát közvetítik, a mássalhangzók inkább a lélek külvilágra való reagálását tükrözik.

 

 

Ha a gyermeke szeret csörömpölni, zenére mozogni, és mindennel játszik, ami hangos, akkor Gál Annamáriánál a helye! Kodály Zoltán mondta, hogy a zenei nevelést már az anyaméhben kell elkezdeni. Még nincsenek elkésve, még minden behozható!
 

A Zeneovi foglalkozásaira hétfőn és szerdán délután 17 és 18 órakor kerül sor. A helyszín az Ankora bevásárlóközpont első emeletén a Zeneműhely. Cím: Szatmárnémeti, Kölcsey (Iuliu Maniu) utca 2. szám.
 

Gál Annamária zenetanárnőt a következő telefonszámon érheti el bővebb információért: 0747 298 262

 

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: