2018-11-03 05:56:42• hírek • x

Zenével az önkifejezés, a szépérzék, a zenei hallás és a ritmusérzék fejlesztéséért

Kezdetét vette a Zeneovi, olyan délutáni zenés foglalkozás Szatmárnémetiben, mely a kicsik zenei képzettségét alapozza meg, de nem csak hagyományos értelemben.

A foglalkozásokat Gál Annamária ének-zene szakos tanárnő a modern, formabontó zeneoktatási módszerek segítégével teszi egyedivé.


A zenei előkészítő nem csak a hallást vagy a ritmusérzéket, hanem a bátor önkijezesét, a mozgáskoordinációt is fejleszti, valamint megismerteti a gyermekekkel a zeneelmélet alapjait és a hangszerekkel is találkoznak a gyerkőcök. A zeneoviban is alkalmazott zeneoktatási módszerek egyikét Carl Orff dolgozta ki.

 

Carl Orff (bajor zeneszerző, zenepedagógus) koncepciója a ritmikai improvizációra épül, kiindulópontja még a gyermekdalok- és játékdalok felhasználása. Elsősorban mozgással ábrázolják a hangzásokat, de grafikus ábrákat is készítenek egyéni jelek formájában. A testhangszerek mellett néhány melodikus-ritmikus hangszert is készített Orff. Zenei tapasztalatot csak aktív részvétellel szerezhetünk, s ennek meg kell előznie a hangszertanulást – vallja Orff. 

 

 

A zene kiindulópontja elsősorban a ritmus, a dallam csak másodlagos; az aktivitás során a beszédből ritmus, a ritmusból dallam lesz. Fontos a zene, mozgás, beszéd egysége, afféle „összművészet” ez a gyerekek szintjén: hangszerekről saját testük „gondoskodik”: taps, csettintés, dobbantás. Népzenére is alapozza a tanítást, mert a gyermek számára ezt tartja a zenei befogadás természetes útjának. Tanítási anyagának kiinduló pontja a régi gyermekdal-anyag és az ötfokúság.

 

Az Orff-módszer a legelterjedtebb valamennyi „cselekvési módszer” közül. Látványos, és vonzó benne az, hogy a gyerekek rövid idő elteltével tudnak eredményesen szerepelni, felszabadultan, örömmel muzsikálnak. (A módszer leírásának forrása: Adoratus Kórus honlapja)

 

Ha a gyermeke szeret csörömpölni, zenére mozogni, és mindennel játszik, ami hangos, akkor Gál Annamáriánál a helye! Kodály Zoltán mondta, hogy a zenei nevelést már az anyaméhben kell elkezdeni. Még nincsenek elkésve, még minden behozható!

 

 

A Zeneovi foglalkozásaira hétfőn és szerdán délután 17 és 18 órakor kerül sor. A helyszín az Ankora bevásárlóközpont első emeletén a Zeneműhely. Cím: Szatmárnémeti, Kölcsey (Iuliu Maniu) utca 2. szám. Gál Annamária zenetanárnőt a következő telefonszámon érheti el bővebb információért: 0747 298 262

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: