2013-06-17 13:50:14• hírek • Kocsis Zoltán

Zeneterápiával segítettek a fogyatékkal élőknek

A mentálhigiéné fontosságára és a zenével való segítségnyújtás lehetőségére igyekezett felhívni a figyelmet vasárnap délután Szatmárnémetiben Cserey Csaba, a  ASPROSAM (Asociatia Satmareana pentru PROmovarea SAnatatii Mintale) Egyesület valamint a G.M. Zamfirescu kulturális központ.

A Szakszervezetek Művészeti Házában megtartott koncerten a közismert dobművészt Jakab Emese zongorajátéka valamint Szabó Ildikó és Falup Bernadette éneke kísérte.

Laura Cismas és Tallian Krisztián, az ASPROSAM Egyesület vezetői románul illetve magyar nyelven mutatták be a művészetek, ezen belül is a zene jótékony hatását a fogyatékkal élők (és természetesen nem csak) számára. A mentálhigiéné - a lelki egészség - széles körű népszerűsítésének és alkalmazásának gondolata régóta megfogant már a szakemberekben. Mindennapi gyakorlatuk során a lelki betegségek gyakoriságának növekedését tapasztalták, miközben az egészségügyi ellátás sokszor elégtelennek bizonyul a betegek komplex kezelésének és rehabilitációjának megoldásában.

Ezért hivatásuk elengedhetetlen része olyan kiegészítő terápiák, tevékenységek biztosítása amelyek segítségével az orvosi kezelés mellett, a betegek visszaszerezhetetlen készségeiket, önbizalmukat fejleszthetik, újra beilleszkedhetnek a közösségbe és ezáltal elkerülhetik a kirekesztettséget, a hátrányos megkülönböztetést, fejtette ki a két szakember.

A közel másfél órás koncert remek szórakozást nyújtott kicsiknek és nagyoknak, fogyatékkal élőknek és egészségeseknek egyaránt.

„A kezdeményezésünk már az elején - a január 16-i előadással - nagylelkű támogatókra talált. Külön köszönet és hála illeti Cserey Csaba dobművészt, hiszen elsősorban az ő embersége és fáradhatatlan, kitartó lelkesedése tette lehetővé ezt a különleges eseményt" , hangzott el a szervezők részéről a koncert után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: